Aruba heeft deelgenomen aan de Crisisvoorbereiding in Nederland

Van 21 tot 24 mei vond de derde editie van de ‘Caribische Crisismanagement Week’ plaats in Den Haag. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Justitie en Veiligheid organiseerden de week.

Verschillende vertegenwoordigers van crisissorganisaties van de 6 eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius werkten samen met verschillende ministeries en ketenpartners zoals het Nationaal Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) en het Urban Search and Rescue Team (USAR.NL).

De week begon met een dilemma-oefening, waarbij deelnemers moesten oefenen met het nemen van moeilijke beslissingen. Daarna waren er interessante presentaties en discussies over crisismanagement. Er was ook een werkbezoek aan LOCC en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). LOCC maakt deel uit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en speelt een belangrijke rol bij incidenten, rampen en crises (inter)nationaal of in gevallen waarbij dreiging hiervan bestaat. KNMI is onder andere verantwoordelijk voor het maken van weerbeelden voor de Caribische Nederlanden.

Deelnemers vonden het belangrijk dat ze tijdens de Crisismanagement Week kennis konden uitwisselen, dieper konden ingaan op samenwerkingsmogelijkheden, hierover uitspraken konden doen en contact konden leggen met vertegenwoordigers van andere crisissorganisaties.

Samenwerking en voorbereiding stonden centraal gedurende de week. Samenwerking is belangrijk, vooral in tijden van crisis. Wanneer een ramp of crisis zich voordoet, is voorbereiding cruciaal. Een goede voorbereiding leidt tot beter crisismanagement. Deelnemers kijken terug op een succesvolle Crisismanagement Week.