Geen sprake meer van sabotage: ELMAR moet stroomuitvallen voorkomen

De aanhoudende stroomuitvallen van de afgelopen maand heeft wantrouwen gewekt bij minister Glenbert Croes. De minister kan niet geloven dat er zoveel ongelukken zijn die stroomuitval veroorzaken. Daarom sprak hij aanvankelijk over sabotage en riep op tot een onderzoek.

Hoewel het Amerikaanse ingenieursbedrijf MPR een onderzoek heeft uitgevoerd dat wees op de noodzaak van ingrijpende veranderingen in het netwerk van ELMAR, wacht de minister nog steeds op resultaten van de relevante autoriteiten.

Tot nu toe heeft de minister verklaard dat hij geen meldingen heeft ontvangen die wijzen op opzettelijke acties. Toch staan al deze aanwijzingen op de radar van veiligheidsinstanties.

In haar rapport, dat morgen openbaar wordt gemaakt, toonde MPR aan dat er verschillende veranderingen in het netwerk moeten worden doorgevoerd, en deze veranderingen moeten parallel plaatsvinden.

Blijkbaar spreekt het rapport over een zichtbaardere interactie tussen de twee bedrijven. Het lijkt erop dat ze op dit moment afzonderlijk werken in plaats van samen, wat veel meer efficiëntie zou opleveren. Over dit punt stelde de minister een mechanisme voor om een betere interactie tussen de twee staatsbedrijven te waarborgen.

Wat water betreft, het probleem deze week in Tanki Leendert betrof een gebroken pijp. Het bleek dat deze pijp niet meer functioneel was. De levensduur was verstreken en hij begaf het. Dit toont aan dat de infrastructuur van Aruba, zowel ondergronds als bovengronds, aandacht nodig heeft.

Dit wordt ook in het MPR-rapport aangegeven. En het is frustrerend, zoals uit het rapport blijkt, dat je niet vandaag een pijp en kabel in één gebied kunt repareren en volgende maand een andere. Misschien moet het gebeuren met de vervanging van palen in het hele gebied, maar ook de transformatorhuisjes. Dit zijn dingen die samen werken.

Het lijkt erop dat Aruba een oude infrastructuur heeft die steeds weer problemen zal veroorzaken, en elke keer worden deze groter. De minister herhaalde dit niet alleen in zijn laatste conferentie, maar ook daarvoor. “Alle dringende reparaties en werkzaamheden moeten tegelijkertijd worden uitgevoerd. Gelukkig hebben WEB en ELMAR de fondsen beschikbaar om al deze reparaties en vervanging van apparatuur tegelijkertijd uit te voeren.”

Volgens de minister heeft Aruba geluk dat het de nodige kennis heeft om de situatie te herstellen en daarna de stroom weer te leveren. Maar in het rapport staat ook dat er beter werk moet worden verricht om stroomuitval te voorkomen. “De enige manier om dat te doen is ervoor te zorgen dat je infrastructuur en faciliteiten “up-to-date” zijn. Dat wordt onze grote uitdaging.”