Rapport is klaar: We zullen binnenkort weten waarom er zoveel stroomstoringen zijn

Hoewel minister van Energie Glenbert Croes aankondigde dat het rapport van MPR, het Amerikaanse ingenieursbureau dat het onderzoek bij ELMAR heeft uitgevoerd, klaar is, wilde hij niet in veel detail treden. Hij gaf wel aan dat de situatie serieus is.

Aruba heeft dit jaar te maken gehad met veel problemen met stroomstoringen, en het lijkt erop dat de gehele stroominfrastructuur in verval is.

Aanvankelijk waren er problemen bij WEB, en MPR werd ingeschakeld om het bedrijf opties te bieden voor het leveren van goede servicekwaliteit. Na een periode van aanzienlijke problemen verzocht minister Glenbert Croes om MPR terug te halen om ook hun mening te geven over het elektriciteitsdistributiesysteem van Aruba.

Iets meer dan een week geleden arriveerde de groep in Aruba en begon onmiddellijk met werken. Nu is het rapport klaar, maar de minister legde uit dat hij niet te veel in detail zou treden over de inhoud van het rapport. Dit komt omdat Utilities Aruba samen met MPR binnenkort een persconferentie zal houden om de onderzoeksresultaten aan het publiek te presenteren.

Een kleine preview die de minister kon geven was niet bemoedigend, omdat “voorlopige indicaties laten zien dat er veel werk te doen is. Al het werk moet dringend worden gedaan, en veel van deze taken moeten gelijktijdig plaatsvinden. Utilities, ELMAR en WEB hebben mijn volledige steun, namens de regering, om te doen wat nodig is om de water- en elektriciteitsproductie-infrastructuur en het distributiesysteem voor de mensen te herstellen. Dit is om betrouwbaar water en elektriciteit aan de hele gemeenschap te leveren. We zijn onze mensen uitleg en oplossingen schuldig voor het hele stroomprobleem. Als ik zou zeggen dat de problemen klein zijn, zou ik liegen. De uitdagingen zijn aanzienlijk, en we moeten ze samen oplossen. Hiervoor hebben we een oplossingsmechanisme nodig dat ervoor zorgt dat al deze taken gelijktijdig en met de nodige urgentie worden uitgevoerd om het doel van betrouwbare water- en elektriciteitsdistributie te garanderen.”

Tot slot zei de minister dat we niet kunnen veranderen wat er de afgelopen 25 jaar wel of niet is gedaan, maar wat we nu kunnen doen, is actie ondernemen. Uiteindelijk gaat het erom dat de volledige uitvoering van het herstelplan wordt gegarandeerd.

Hij gaf toe dat deze veranderingen aanzienlijke investeringen vereisen.