Arubaan benoemd tot bemiddelaar arbeidsgeschillen in Bonaire

De Arbeidsgeschillenwet 1946 BES kent de functie van bemiddelaar. In overeenstemming met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de waarnemend Rijksvertegenwoordiger Richard Arends benoemd als bemiddelaar voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius vanaf 1 juli 2024. Hij volgt Anselmo Pontilius op die sinds 2014 bemiddelaar was.

Een harmonieus arbeidsklimaat in Caribisch Nederland is van groot belang. De bemiddelaar levert een bijdrage aan het bevorderen daarvan. Dit doet hij onder meer door conflictbemiddeling binnen bedrijven, om stakingen te voorkomen. Ook levert de bemiddelaar een bijdrage aan de totstandkoming van collectieve arbeidsovereenkomsten en kan hij op verzoek van werkgevers(organisaties) en/of werknemers/vakbonden een referendum organiseren.

Met zo’n referendum kan bepaald worden welke vakvereniging (vakbond) door de meerderheid van werknemers wordt aangewezen om hen te vertegenwoordigen. Daarnaast kan de bemiddelaar door SZW gevraagd worden om te adviseren inzake arbeidspolitieke aangelegenheden. De bemiddelaar heeft geen rol in individuele zaken.

Bij het selectieproces waren het ministerie van SZW en vertegenwoordigers namens werkgevers- en werknemersorganisaties betrokken. Richard Arends is benoemd vanwege zijn juridische achtergrond en brede ervaring, ook in het speelveld van arbeidsverhoudingen. Bovendien is Richard Arends een persoon die in staat wordt geacht uitstekend de rol van bruggenbouwer te vervullen. Hij zal voorafgaand aan de start van zijn officiële werkzaamheden op 1 juli 2024 een kennismakingsronde doen.

Indien partijen een beroep willen doen op de bemiddelaar dan kan dat via de RCN-unit SZW, afdeling Arbeidszaken: [email protected], 7158888 of 7955107.