Renovatiewerkzaamheden aan ‘Cas Veneranda’ verlopen volgens plan

Minister Geoffrey Wever heeft onlangs een rondleiding gekregen van ‘Cas Veneranda’ in de Wilhelminastraat. Er werd opgemerkt dat de werkzaamheden volgens plan verlopen. De rondleiding werd geleid door Daphne Every en Anne Witsenburg van de Stichting Monumentenfonds, die het restauratieproject beheren.

Momenteel bevindt het project zich in de sloop- en voorbereidingsfase voor een openbare aanbesteding voor de restauratie van het gebouw. Tijdens de rondleiding kon men de majesteit van het klassieke gebouw en het proces dat zal culmineren in een prachtig bouwwerk en een ander cultureel erfgoed in Oranjestad aanschouwen.

Naast het restaureren van het gebouw en het behouden van de oorspronkelijke kenmerken, zullen moderne “architectonische” aanpassingen worden geïntegreerd, waardoor een multifunctioneel gebouw ontstaat. De ruimte zal verschillende economische activiteiten huisvesten. Het Departement van Economische Zaken, beter bekend als DEZHI, zal zich in dit gebouw vestigen, dat ook een ruimte voor privébijeenkomsten beschikbaar voor het publiek zal omvatten, evenals een restaurant.

Met deze verschillende activiteiten zullen meer mensen het gebouw kunnen gebruiken en genieten van een van de meest iconische structuren in ons stadscentrum. Deze restauratie maakt deel uit van een holistische strategie van minister Geoffrey Wever. Het restaureren van historische gebouwen, het brengen van overheidsdepartementen naar de straten, het verbeteren van de kwaliteit van de infrastructuur rond Oranjestad, samen met inspanningen voor meer toegankelijkheid en veiligheid, zijn acties die samen moeten leiden tot een gerevitaliseerd stadscentrum. “Een welvarendere stad. Een stad die aan alle vereisten voldoet om een levensvatbare handelsstad te zijn,” aldus minister Geoffrey Wever.

Minister Geoffrey Wever bedankt Monumentenfonds voor het organiseren van een sitebezoek en ook het bedrijf General Property Services voor hun werk en inzet van kennis. In 2025 wordt verwacht dat men de herinnering aan de ruïne met veel potentieel kan laten rusten en een nieuw hoofdstuk kan beginnen als een prachtig gerestaureerd gebouw.