FADA Bezorgd: Meer dan Zes Dodelijke Ongevallen met Alcohol in het Afgelopen Jaar

De Anti-Drugsstichting Aruba (FADA) heeft een campagne gelanceerd op basis van de groeiende bezorgdheid in de gemeenschap over alcoholgebruik. Er werd opgemerkt dat alcohol een rol speelde in de laatste zes dodelijke verkeersongelukken. “De politie is overstroomd door dit soort gevallen van alcoholgebruik.”

Rubiella Toppenberg, preventiemedewerker bij FADA, merkte op dat zij actie hebben ondernomen nadat zij de droefheid in verschillende families als gevolg van alcoholmisbruik hadden opgemerkt. Naast het verspreiden van de boodschap naar kinderen en volwassenen, hebben ze besloten om iets meer te doen.

Een persoon die alcohol drinkt, begint de effecten binnen tien minuten te voelen, omdat het de hersenen begint te verdoven. Dit leidt tot een gebrek aan coördinatie en een verminderd gezichtsvermogen. Vaak zien mensen na het drinken dingen zoals lantaarnpalen aan de kant van de weg niet.

Er zijn ook gevallen geweest van individuen onder invloed van alcohol en andere stoffen die het leven van anderen in gevaar brachten. Iedereen, of het nu een leider of een organisatie is, die informatie nodig heeft, kan contact opnemen met FADA.

Er is een weekend vol activiteiten gepland, waarbij waarschuwingsboodschappen over het zorgen voor je lichaam zullen worden gelanceerd. FADA zal samen met AmigoDidi aanwezig zijn op het Flip Flop Beach Festival.

Het wordt aangeraden dat als je in een groep uitgaat, één persoon als bewust onbeschonken bestuurder (BOB) blijft en verantwoordelijk is voor het veilig naar huis brengen van iedereen.

Liliana Rasmijn, woordvoerder van de politie van Aruba, was ook aanwezig bij de persconferentie. Ze bevestigde wat FADA presenteerde met betrekking tot alcoholgebruik. Het trieste is dat tegenwoordig mensen onder invloed van alcohol niet alleen ’s nachts of tijdens het weekend, maar ook overdag achter het stuur worden aangetroffen. “Het is een dagelijks verschijnsel geworden. Tegen 10:00 uur ’s ochtends hebben we al chauffeurs onder invloed van alcohol in hechtenis.”

Rijden onder invloed, zei ze, heeft zijn gevolgen, en als we iemands leven nemen, is er niets dat we kunnen doen om het terug te brengen. “Dit is iets dat mensen moeten beginnen te begrijpen…” Afhankelijk van je blaastestresultaten, houd er rekening mee dat je rijbewijs ook kan worden ingetrokken.

Daarom wordt er een oproep gedaan aan iedereen om tijdens dit activiteitenrijke weekend een BOB te vinden als je van plan bent om te drinken.