Parlement keurt RWZI-wet goed

Op donderdag behandelde het parlement van Aruba de wet voor de privatisering van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). De vergadering begon in de ochtenduren maar werd rond het middaguur geschorst om premier Evelyn Wever-Croes de gelegenheid te geven te arriveren en te reageren op de vragen die tijdens de zitting waren gesteld.

Ongetwijfeld was het hoogtepunt van de dag de woordenwisseling tussen de premier en onafhankelijk parlementslid Gerlien Croes, die zich afvroeg waarom de regering de wet met urgentie doordrukte en wat erachter zat.

Parlementslid Croes beschuldigde Wever-Croes ervan deels verantwoordelijk te zijn voor de last die RWZI moet dragen en wees erop dat de premier commissies zou ontvangen bij het belasten van hotelkamers. Croes bracht naar voren dat Arulex Trust Services ook de managing director is van Iberostar, die extra hotels op het eiland bouwen. Volgens Croes wil ze de wet erdoor krijgen omdat er volgend jaar verkiezingen zijn, en de premier een commissie zal ontvangen op de 148 miljoen die moet worden geleend. Tijdens de vergadering gaf de premier aan dat ze een klacht zou indienen tegen parlementslid Croes voor wat hij had gezegd. Dit leidde ertoe dat Croes later op de avond haar excuses aanbood.

STEMMING

Aan het eind van de avond werd de wet in stemming gebracht en aangenomen met 11 stemmen voor en 7 tegen. Zo zal RWZI een particuliere instantie worden.