AZV dekt nu de kosten van logopedie

Volgens het nationale decreet dat algemene maatregelen vaststelt, gedateerd 29 augustus 2023, waarin regelingen betreffende het recht op logopedische hulp zijn vastgelegd, is logopedie vanaf 2 september 2023 officieel opgenomen in de dekking van de AZV-verzekering. Dit recht geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Logopedie omvat de behandeling om het functioneren van het gehoor, de stem of de spraakorganen te herstellen, verbeteren of behouden. Daarnaast kan logopedie helpen bij slikproblemen en problemen met eten, drinken of kauwen.

Onderhandelingsproces

In het laatste kwartaal van 2023 heeft OE AZV alle verzekerden geïnformeerd dat er een onderhandelingsproces zou beginnen met logopedisten. Tijdens het onderhandelingsproces werden de bepalingen van de AZV-wet continu geëvalueerd, inclusief hoe OE AZV dit zou uitvoeren. De aandachtspunten die door de logopedisten zelf naar voren werden gebracht, werden ook in overweging genomen.

Contract en Procedure

Alles werd afgerond, en vanaf 1 juni 2024 zal het recht op logopedie worden geïmplementeerd. Dit betekent dat wanneer uw huisarts of specialist het nodig acht, hij of zij u kan doorverwijzen voor behandeling naar een logopedist. Uw huisarts of specialist (KNO-arts, kinderarts, neuroloog, revalidatiearts, geriater, en in enkele beperkte gevallen een longarts of een gastro-enteroloog) zal het verwijsformulier digitaal naar de logopedist sturen. De logopedist zal op zijn/haar beurt de nodige gegevens invullen op het verwijsformulier en het verzoek naar OE AZV sturen. Zodra OE AZV het (verwijs)verzoek ontvangt, zullen zij dit evalueren en een beslissing nemen.

Eigen Bijdrage

Voor logopedische zorg is er een eigen bijdrage van 10% van het tarief. Deze eigen bijdrage van 10% moet bij elke sessie direct aan de logopedist worden betaald. Volgens het contract bedraagt de eigen bijdrage van de verzekerde AWG 7,50 voor een sessie van 30 minuten of AWG 15,00 voor een sessie van 1 uur.

Behandeling

De behandeling kan worden aangevraagd voor de volgende gevallen: gehoorproblemen en achteruitgang van het gehoor, stemstoornissen, taalstoornissen, articulatiestoornissen, nasaalheid, vloeiendheids- en spraakritmestoornissen, en abnormaal mondgedrag. Bijvoorbeeld een persoon met de ziekte van Parkinson waarvan de huisarts ziet dat er behoefte is aan logopedie. Of een persoon die valt binnen het autistisch spectrum. Of een persoon die een beroerte heeft gehad en opnieuw moet leren spreken of slikken.

Wat wordt niet gedekt?

Volgens de AZV-wet kan een behandeling niet worden goedgekeurd als deze onnodig duur, gecompliceerd of ineffectief is. Behandeling voor dyslexie, dyscalculie en andere leerstoornissen, taalontwikkeling gerelateerd aan dialect of een andere taal, en muziektherapie worden ook niet gedekt.