FADA: Bewustzijn Over het Aantal Jongeren dat Vapes Gebruikt is essentieel

In verband met “World No Tobacco Day” benadrukt de Arubaanse Anti-Drugs Stichting (FADA) het belang van bewustwording, bescherming en preventie gericht op onze jongeren. Rulienne Arends, een Preventiewerker bij FADA, legde dit initiatief uit.

Wereldwijd worden grote industrieën aangespoord om jonge mensen niet te targeten in hun advertenties, vooral voor een product dat populair is onder onze jongeren: vapes. Om dit aan te pakken, heeft FADA een video uitgebracht die informatie geeft over de langetermijngevolgen van tabaksgebruik en het aantal sterfgevallen veroorzaakt door tabak elk jaar. De World Health Organization (WHO) heeft ook gerapporteerd dat 37 miljoen jongeren (tussen 13 en 15 jaar oud) tabak gebruiken. Dit is een zeer zorgwekkend cijfer, aangezien jongeren op relatief jonge leeftijd tabak in dampvorm consumeren.

FADA heeft al vele jaren gesproken over vaping, zelfs voordat het zo populair werd. Maar naarmate het probleem groeide, heeft FADA haar outreach naar scholen vergroot om bewustzijn te creëren over de risico’s van vaping. Binnenkort zal FADA een artikel over dit onderwerp publiceren en een lezing houden over de korte- en langetermijnrisico’s. FADA geeft lezingen op zowel basis- als middelbare scholen en ook aan ouders.

Met betrekking tot het aantal jongeren onder de 18 jaar wordt geschat dat in een klas van 30 studenten meer dan de helft heeft geëxperimenteerd met of al vapes gebruikt. Het is ook belangrijk op te merken dat meer jongeren vapingproducten gebruiken dan volwassenen, maar de wet stelt echter dat je minstens 21 jaar oud moet zijn om tabaksproducten te kopen.

Het gebruik van vaping onder jongeren in Aruba is zeer hoog. Het heeft vele jaren geduurd voordat men begreep dat sigaretten schadelijk zijn, en op dezelfde manier zal het tijd kosten om de schade veroorzaakt door vaping volledig te begrijpen. Verschillende specialisten hebben aangegeven dat vaping kan leiden tot ziekten zoals longkanker en ook epilepsie kan veroorzaken.