‘Portulaca’-onderzoek: onderzoekt corruptie met vergunningen

De Landsrecherche heeft vandaag onder leiding van de rechter-commissaris en het Openbaar Ministerie en in samenwerking met het Korps Politie Aruba en het Recherche Samenwerkingsteam (RST) op een zestal locaties doorzoekingen verricht, te weten twee woningen, twee bedrijfspanden, het bestuurskantoor (Ministerie van Integratie, Arbeid en Energie) en DIMAS. Deze doorzoekingen vonden plaats in het kader van een onderzoek van de Landsrecherche naar mogelijk gepleegde corruptiedelicten en andere strafbare feiten rondom de uitgifte van verblijfsvergunningen tussen 2020 en 2022.

Dit onderzoek staat bekend onder de naam Portulaca. Bij de doorzoekingen zijn gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Vooralsnog werden drie personen aangehouden.  Het onderzoek Portulaca richt zich op de vraag of bedrijven op oneigenlijke gronden verblijfsvergunningen voor hun werknemers wisten te bemachtigen.

De vandaag verrichte doorzoekingen zijn inmiddels afgerond. Het strafrechtelijk onderzoek gaat nog door. Op dit moment doet het OM geen nadere mededelingen. Bij bijzondere ontwikkelingen in het onderzoek, zal daarover door middel van een persbericht worden gecommuniceerd.