De regering geeft toe: Gebrek aan wetgeving voor het beheer van afvalwater

De Raad van Advies (RVA) was niet erg ondersteunend toen het afvalwaterbeheer wet werd geïntroduceerd. Dit komt omdat zij van mening zijn dat het de juridische component mist voor wat de wetgeving met betrekking tot afvalwaterbeheer inhoudt. De RVA merkte ook op dat het juridisch kader of het financiële aspect ook verdere ontwikkeling miste.

Premier Evelyn Wever-Croes gaf aan dat de RVA altijd advies zal geven en dat de regering de reagerende partij is, waar zij reageert op het verstrekte advies.

Wat betreft de juridische aspecten rond de waterkwaliteit en de hoeveelheid afval, is er nog geen wetgeving. Ze gaf aan dat minister Arends daar nu mee bezig is en dat het niet gemakkelijk is. Je kunt niet zomaar een bestaande wet kopiëren. Het vereist specificaties over wat iedereen gebruikt en vervolgens produceert als afval. Ook hoe je op de juiste manier alle vormen van afval, inclusief de vloeibare, moet verwijderen.

Vaak sturen hotels afvalwater met olie en vet erin weg, wat het systeem beschadigt. De premier gaf aan dat zodra de wet van kracht wordt, zal worden bepaald wat in het water mag worden geloosd en wat er met de rest moet gebeuren.