Zeeschildpadden hebben problemen door overmatige activiteiten in onze wateren

Op 16 juni vieren we Wereld Zeeschildpaddendag. De Directie Natuur en Milieu (DNM) wil benadrukken dat alle zes soorten zeeschildpadden beschermd zijn door de lokale wet “Landsbesluit Bescherming inheemse flora en fauna”.

Deze beschermde soorten zijn: de karetschildpad (Eretmochelys imbricata), de onechte karetschildpad (Caretta caretta), de groene zeeschildpad (Chelonia mydas), de lederschildpad (Dermochelys coriacea), Kemp’s ridley zeeschildpad (Lepidochelys kempii), en de olijfkleurige zeeschildpad (Lepidochelys olivacea).

Elk jaar komen zeeschildpadden naar onze stranden en worden ze geconfronteerd met vele uitdagingen door menselijke activiteiten. Deze omvatten gemotoriseerde voertuigen zoals boten en waterscooters, die niet voorzichtig zijn in de buurt van de zeeschildpadden.

Hotels voldoen ook niet aan de regelgeving met betrekking tot de plaatsing en verwijdering van de strandstoelen die door toeristen worden gebruikt. Een andere factor die de laatste tijd een rol speelt, zijn strandfeesten met overmatig gebruik van kunstlicht, dat de zeeschildpadden die aan land komen, verlicht en verwart. Dit wordt geclassificeerd als lichtvervuiling. Om deze reden heeft DNM de regel “standard operating procedures (SOP)” voor verlichting gepubliceerd, waarin praktijken worden gepromoot die veilig zijn voor dieren zoals zeeschildpadden. We nodigen iedereen uit om deze procedures te bekijken, die beschikbaar zijn op onze website dnmaruba.org.

Naast de bovengenoemde menselijke activiteiten is er ook het probleem van plasticvervuiling. Dit is cruciaal bij het bespreken van de gevolgen die leiden tot de dood van zeeschildpadden. Plastic veroorzaakt veel problemen in het zeeleven wereldwijd, en daardoor verdwijnen deze prachtige wezens in grote aantallen.

We hebben allemaal foto’s gezien van dode zeeschildpadden in onze wateren die te rond lijken, wat aangeeft dat deze zeeschildpad waarschijnlijk plastic in zijn maag heeft. De schildpad lijkt nog steeds te eten in de diepte, maar binnenkort zal hij, met een opgezwollen buik, naar de oppervlakte stijgen en sterven. Het is goed voor iedereen om na te denken over hun consumptie. De impact moet niet alleen emotioneel zijn, maar ook leiden tot veranderingen in consumptiepatronen, waarbij het gebruik van wegwerpproducten van plastic wordt gestopt.

Hier zijn enkele feiten over zeeschildpadden:

  • Kunstlicht veroorzaakt desoriëntatie bij zeeschildpadden, waardoor ze in de verkeerde richting gaan wanneer ze aan land komen om eieren te leggen.
  • Vrouwelijke zeeschildpadden keren terug naar hetzelfde strand waar ze zijn geboren. Ze zijn zeer gevoelig en hebben een ongelooflijk vermogen om lange afstanden te navigeren.
  • Zeeschildpadden hebben GEEN tanden, maar hun kaken zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als nagels (keratine) en passen over de schedel als valse tanden.
  • Er wordt geschat dat niet meer dan 1 op de 1000 zeeschildpadeieren zal overleven en een volwassen zeeschildpad zal worden.
  • Zeeschildpadden lijken de voorkeur te geven aan voedsel dat rood, oranje of geel is. Ze zijn nieuwsgieriger om voedsel met deze kleuren te onderzoeken, wat gevaarlijk is omdat ze veel plastic zullen verkennen en het kunnen verwarren met voedsel.

Lever je bijdrage door een stuk strand schoon te maken, vrij van plastic of ander afval dat zeeschildpadden zou verhinderen aan land te komen. Als je het strand bezoekt met je familie en gaten graaft, denk er dan aan deze met zand te vullen voordat je vertrekt. De organisatie TurtugAruba doet immens werk, niet alleen door bewustwording over deze soorten te vergroten, maar ook door strandopruimacties te organiseren. Ze zijn actief in onze gemeenschap.

Word een vrijwilliger voor de organisatie en help mee de zeeschildpadden die naar Aruba komen te behouden en te beschermen. Fijne Wereld Zeeschildpaddendag 2024!