Arubaan in Tilburg wil meer theaterproducties op Aruba zien

Darrick van Dieren is momenteel coördinator verlichting en geluid aan de Fontys Academy of the Arts in Tilburg. Zijn droom is om op een dag terug te keren naar zijn eiland en bij te dragen aan meer theaterproducties op Aruba.

Darrick begon 17 jaar geleden toen hij zijn studie afrondde en begon als licht- en geluidstechnicus. Maar ongeveer acht jaar geleden begon hij als coördinator verlichting en geluid aan de Fontys Academy of the Arts in Tilburg. Hij is verantwoordelijk voor de verlichting en het geluid van alle studenten evenementen aan de academie, helpt hen met hun presentaties met licht en geluid. Hij helpt ook bij de planning van de verlichting en het mixen. Als de studenten zelf met hun technicus komen, helpt hij met advies over hun faciliteiten voor examens, eindpresentaties of andere presentaties.

Bij Fontys zijn er ook meerdere personen uit Aruba aan de academie. In de jaren dat hij daar werkt, hebben verschillende Arubanen aan de academie gestudeerd en succesvol afgerond. Momenteel studeert er een Arubaan aan de academie.

Van Dieren is zelf ook toegewijd aan muziek, hij heeft twee bands in Tilburg, waarvan ze hun eigen muziek maken, en de andere band is een ’tribute band’ waarmee ze door Nederland toeren. Ze zoeken echter ook shows buiten Nederland, in België en Duitsland. Ze hopen dat dit groter wordt en dat ze meer optredens krijgen.

Het genre van zijn band is metal en in de band heeft hij een andere vriend van hem, ook een Arubaan, Jeremy Kock, die in beide bands zingt. Ze maken samen muziek en hebben een goede vriendschap met een andere vriend, Jonathan Hoevertsz, die zijn eigen muziekschool in Tilburg heeft. Je zou kunnen zeggen dat ze met z’n drieën sterk aanwezig zijn in de kunstscene van Tilburg.

Wat betreft een mogelijke terugkeer naar Aruba, dat is zijn droom en hij hoopt dat het op een dag werkelijkheid wordt. Zijn partner is Nederlands, wat een mogelijke terugkeer naar Aruba wat moeilijker zou maken, samen met hun kinderen die in Nederland zijn geboren. Maar hij hoopt dat alle ervaringen die hij in Nederland opdoet, hij naar Aruba kan brengen om de cultuur daar te helpen vooruitgaan en om het een boost te geven zodat deze kan blijven groeien en vooruitgaan voor de toekomstige generatie.

Wanneer hij op vakantie is op Aruba, ziet hij de noodzaak in het theater, dat mist hij op Aruba. Hij herinnert zich dat toen hij jong was op Aruba, de theaterwereld daar groter was, er was meer evolutie vergeleken met nu. Hij hoopt dat hij op een dag kan bijdragen aan het brengen van de theatercultuur op Aruba.

De fluctuatie in de wereld van kunst en theater, volgens van Dieren, kan te wijten zijn aan de kwaliteit van verlichting en geluid tijdens een theatervoorstelling. Hij herinnert zich dat toen hij jong was, hij deelnam aan het International Dance Festival en wanneer hij op het podium stond, zijn aandacht ook ging naar wat er achter het podium gebeurde. Dit zorgde er ook voor dat hij meer interesse kreeg in muziek & geluid en besloot om in dit vakgebied te gaan studeren en dit zijn beroep te maken. En vandaag de dag is hij coördinator van muziek en geluid aan de prestigieuze Fontys Academie in Tilburg.

Het duurt niet lang meer voordat onze studenten het vliegtuig nemen en naar Nederland gaan om te studeren. Daarom zei Darrick dat cultuur iets is dat we allemaal nodig hebben en als je twijfelt over een studie, zijn advies is om te studeren en te werken in wat je leuk vindt.