Flamingo-zaak: Hoofdgetuige tegen Otmar Oduber is overleden

Tijdens de persconferentie van politicus Otmar Oduber ging hij in op de fase van de ondervraging van de getuigen die hij had gevraagd in het strafrechtelijk onderzoek tegen hem (‘Flamingo’ genoemd). Volgens hem is een groot deel van wat in het proces-verbaal staat niet langer geldig. De reden is dat de belangrijkste getuige, een politiefunctionaris, is overleden.

Onlangs begon de ondervraging van de verschillende getuigen die hij had gevraagd om gehoord te worden door de Commissaris Rechter. “Van de weinige getuigen die tot nu toe zijn gehoord, kan niet anders geconcludeerd worden dan dat de politiek zich zwaar bemoeit met het Openbaar Ministerie van Aruba. Hoe wil je dat het Openbaar Ministerie wordt gerespecteerd,” zei Otmar Oduber in een verklaring.

Uit wat tot nu toe naar voren is gekomen, noemde hij verschillende zaken waarvan hij voelt dat het manipulaties zijn, omdat instructies worden gegeven over wie onderzocht moet worden en wie niet, met gebruik van directe politieke contacten met het OM. Er werden directe opdrachten gegeven aan de voormalige Procureur-Generaal, en materiaal van het OM werd gebruikt om mensen te vervolgen op politieke opdrachten.

Hij verklaarde dat hij spreekt over onder andere afdelingshoofden die uiteindelijk niets tegen hen hebben gevonden, maar de afdeling Human Resources gebruikt het materiaal en de ontvangen informatie onjuist om deze mensen te vervolgen. Hij betreurt het dat hij vandaag aan de gemeenschap moet bevestigen dat de politiek zich zwaar bemoeit met het Openbaar Ministerie. Het was een schande voor de leden van de Landsrecherche in Aruba.

Na zijn verzoek te hebben gedaan, wachtte hij acht maanden om de getuigen te horen die hij had gevraagd, en in dat proces is een zeer belangrijke getuige overleden. Het betrof de functionaris die hoofd was van het Bureau Criminele Inlichtingen (BCI). Hij legde uit dat het de functionaris was die alle rapporten tegen hem had gemaakt, vanaf 2019 toen hij nog minister was. Het betrof zeven rapporten gemaakt door de politiefunctionaris en toen het zijn beurt was, bleek hij te zijn overleden. “Het gaat om zeven rapporten vol leugens, met valse informatie. Het OM zelf, nadat het een onderzoek was gestart, realiseerde zich dat alle informatie niet klopte en liet daarom alle zeven BCI-rapporten vallen. En de basis van wat Flamingo was, werd niet gevolgd. In Nederland hoeft iemand die verdacht wordt nooit en te nimmer vier en een half jaar te wachten. Hij wachtte acht maanden om te beginnen met de ondervragingen. Nu is er in juli reces, en de ondervragingen zullen pas in augustus of later eindigen.”

Hij betwijfelde het feit dat het tien maanden duurde voordat de getuigen werden gehoord, terwijl het in Nederland niet langer dan twee weken zou duren. “Maar hier maakt niemand zich zorgen.”