Jetair failliet verklaart: veel Arubanen hebben tickets gekocht om naar het North Sea Jazz Festival te gaan

Werknemers en klanten van JetAir verzamelden zich dinsdagochtend op het hoofdkantoor van Jet aan de Snipweg, nadat de rechtbank het bedrijf officieel failliet had verklaard. Ze kampen al geruime tijd met financiële problemen. Degenen die aanwezig waren, waren boos omdat ondanks de financiële problemen en de lopende rechtszaak, er maandagochtend nog steeds tickets aan het publiek werden verkocht. Nu eisen deze personen hun geld terug.

JetAir is een bedrijf dat ook naar Aruba vliegt en is maandag gestopt met de verkoop van tickets naar Aruba en heeft zijn geplande vluchten geannuleerd. Het aantal vluchten dat ze naar Aruba hadden, was niet veel. Maar wat wel bekend is, is dat ze veel tickets naar Curaçao hebben verkocht voor mensen die naar het North Sea Jazz Festival wilden gaan. Nu maken deze mensen zich zorgen en vragen wat er met hun geld gaat gebeuren. Ze hebben tickets gekocht, maar nu is er geen manier om daar te komen.

Zoals bekend zijn er luchtverbindingsproblemen tussen de Nederlandse Caribische eilanden. Dit was altijd een van de grote zorgen. Nu JetAir failliet is, wordt de situatie gecompliceerder. Iets lager is er een e-mailadres waar mensen die hun geld terug moeten krijgen, hun verzoeken naartoe kunnen sturen.

Wat is er gebeurd?

Officiële informatie vermeldt dat op 18 juni de rechtbank van Curaçao het faillissement heeft uitgesproken van United Caribbean Airlines B.V. en JetAir Caribbean B.V., opererend onder de naam JetAir. De rechtbank heeft C.M. van Liere en R.J. Vriezen als curatoren benoemd.

JetAir voerde reguliere en chartervluchten uit van en naar het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Kort nadat de vergunningen in november 2019 waren ontvangen, brak de COVID-pandemie uit. Dit had ernstige gevolgen voor de luchtvaartsector in het algemeen en voor JetAir in het bijzonder. Het hervatten van de vluchten ging met grote inspanning gepaard.

In de daaropvolgende jaren konden er geen veranderingen in de operatie worden doorgevoerd, die verlieslatend was. Als gevolg daarvan kon JetAir niet voldoen aan de noodzakelijke investeringen voor het onderhoud van zijn twee F70-vliegtuigen. Het bedrijf werd gedwongen een van zijn vliegtuigen uit de roulatie te halen, het te ontmantelen en de onderdelen te gebruiken voor zijn andere vliegtuig.

Het tweede van deze vliegtuigen had op korte termijn een nieuwe motor nodig, wat een grote investering betekende, maar er waren geen financiële middelen voor.

Omdat de operatie verlieslatend was en in de eerste vier maanden van 2024 meer dan 2 miljoen florin bedroeg, besloot JetAir om faillissement aan te vragen.

De curatoren hebben in overleg met de directie besloten om de bedrijfsactiviteiten onmiddellijk te stoppen. Dit betekent dat de vliegtuigen (voorlopig) aan de grond blijven en alle andere lopende vluchten worden geannuleerd.

In deze eerste fase zullen de curatoren zich richten op het informeren van passagiers, werknemers en andere belanghebbenden, maar ook op het inventariseren van de eigendommen en het onderzoeken van de kortetermijnvoortzetting van JetAir.

Een Q&A met meer informatie zal worden gepubliceerd op de website van JetAir. Er is een e-mailadres geopend op [email protected] voor het indienen van vorderingen van passagiers en andere crediteuren.