ATIA: Suriname toont interesse in het verhogen van vrachtvluchten

Momenteel zijn de regering van Aruba, samen met de Aruba Trade & Industry Association (ATIA), de Kamer van Koophandel, het Departement Economische Zaken en verschillende andere bedrijven, in Suriname op een handelsmissie om te verkennen wat het land te bieden heeft.

ATIA-directeur Herrick Henriquez uitte zijn trots en enthousiasme over de samenwerkingsmogelijkheden tussen Aruba en Suriname. Henriquez benadrukte de snelheid waarmee de missie werd georganiseerd, in minder dan twee maanden, en de vruchtbare dag van bijeenkomsten die ontmoetingen omvatten met de minister van Economie, de president van Suriname en de minister van Arbeid.

“Dit is de eerste keer dat ATIA deel uitmaakt van een officiële delegatie sinds ik bij de organisatie ben, en het was een heel andere en interessante ervaring,” merkte Henriquez op. Hij benadrukte het belang van ontmoetingen met andere lokale bedrijven in Suriname om de kansen die het land biedt te verkennen, niet alleen om Arubaanse producten te brengen, maar ook om de Surinaamse markt te begrijpen.

Tijdens de missie kreeg de delegatie begeleiding over belastingen en zakendoen in Suriname. Henriquez benadrukte dat Suriname een land is met veel mogelijkheden, vooral in de olie- en gassector. In oktober wordt verwacht dat Suriname een intentieverklaring zal ondertekenen om deze markt te ontwikkelen en met booractiviteiten te beginnen, wat een geweldige kans voor beide landen vertegenwoordigt.

Daarnaast heeft Suriname interesse getoond in het verhogen van vrachtvluchten, vooral voor bederfelijke producten, wat nieuwe wegen voor commerciële samenwerking opent. “Er zijn veel interessante gebieden om te verkennen,” bevestigde Henriquez, verwijzend naar een komende exportconventie in Suriname die van belang zal zijn voor Europese bedrijven.

Een gedeeld verleden en toekomst

Henriquez benadrukte de historische en culturele overeenkomsten tussen Suriname en de ABC-eilanden, met name Aruba. Beide delen dezelfde taal en hebben vergelijkbare wetten. Suriname werkt aan een nieuw burgerlijk wetboek gebaseerd op dat van Aruba, met de hulp van dezelfde professor die in Aruba heeft meegewerkt. “Er zijn veel overeenkomsten en een vergelijkbare mentaliteit. De mensen hier zijn erg hardwerkend en leergierig,” zei Henriquez.

Suriname, dat uit een financiële crisis is gekomen, wil groeien en nieuwe kansen ontwikkelen. Henriquez noemde de vooruitstrevende mentaliteit van sommige Surinaamse ministers als een aanzienlijk voordeel voor bedrijven die willen investeren en producten uit Suriname willen exporteren.

Samenwerking en synergie in verschillende sectoren

De samenwerking tussen Aruba en Suriname is niet beperkt tot handel. Henriquez noemde de mogelijkheid van samenwerking in sectoren zoals gastvrijheid en landbouw. Terwijl Suriname wil leren van Aruba’s geavanceerde hotelsector, kan Aruba profiteren van het uitgebreide landbouwgrond van Suriname.

“We praten over samenwerking en synergie. Ze willen leren over gastvrijheid, en wij willen leren over landbouw. Er zijn ook fondsen om bedrijven te helpen, iets wat binnenkort Aruba zal bereiken,” legde Henriquez uit. Deze samenwerking kan beide landen ver brengen, aangezien Suriname bereid is om zelfs van een klein eiland als Aruba te leren.

Een vooruitstrevende visie voor de toekomst

De ontmoeting met de leiders van de Surinaamse regering gaf de Arubaanse delegatie een beter perspectief op de uitdagingen en kansen in Suriname. Henriquez benadrukte de vooruitstrevende mentaliteit van de Surinaamse leiders, die bereid zijn om innovatieve en samenwerkingsoplossingen te overwegen om de economische ontwikkeling te stimuleren.

“Wij voelen dat dit niet een land is dat beweert alles te weten. Ze zijn bereid om zelfs van een klein eiland als Aruba te leren. Hoewel Aruba klein is, heeft het een grote reputatie en Suriname, met een grotere bevolking, is ook geïnteresseerd in leren,” concludeerde Henriquez. Deze open en vooruitstrevende mentaliteit is cruciaal voor de ontwikkeling en groei van Suriname en vertegenwoordigt een uitstekende kans om de banden tussen beide landen te versterken.

De handelsmissie markeerde een significante stap richting nauwere samenwerking tussen Aruba en Suriname, waardoor nieuwe kansen voor economische ontwikkeling en samenwerking in verschillende sectoren werden geopend.