Synergie en Samenwerkingsmogelijkheden tussen Aruba en Suriname

In een recent interview met 24ora.com deelde Minister Geoffrey Wever details over zijn eerste officiële bezoek aan Paramaribo, Suriname. Hij ontmoette verschillende ministers en de President van Suriname, Chandrikapersad “Chan” Santokhi, waarbij hij economische en commerciële samenwerking tussen beide landen benadrukte.

Productieve Bijeenkomst en Economische Synergie

Minister Wever begon zijn bezoek met een ontmoeting met de Minister van Economie van Suriname, waar ze verschillende gedeelde uitdagingen en ontwikkelingen bespraken. “De bijeenkomst was erg prettig en productief. We hebben gezien dat we door samen te werken elkaar wederzijds kunnen versterken,” merkte Wever op. Hij benadrukte het belang van informatie-uitwisseling en het stimuleren van handel tussen de twee landen. De synergie en bereidheid tot samenwerking vanuit het Ministerie van Economie van Suriname waren sleutelaspecten van deze bijeenkomst.

Uitwisseling in de Arbeidssector

Wat betreft het Ministerie van Arbeid, merkte Wever op dat, hoewel de afstemming niet zo direct is als in de economie, er gemeenschappelijke punten en mogelijkheden voor samenwerking zijn. “We hebben geluisterd naar de uitdagingen op de arbeidsmarkt in Suriname en onze eigen ervaringen gedeeld. Er was een uitwisseling van ideeën over hoe we deze uitdagingen kunnen aanpakken en hoe we kunnen blijven samenwerken,” aldus Wever.

Gemeenschappelijke Basis in het Juridische Systeem

Wever benadrukte ook de overeenkomsten tussen de juridische systemen van Aruba en Suriname, die samenwerking vergemakkelijken. “Hoewel we gescheiden zijn van het Koninkrijk der Nederlanden, blijft de basis voor synergie aanwezig. Onze juridische en fiscale systemen zijn vergelijkbaar, wat samenwerking gemakkelijker maakt,” legde hij uit. Suriname is bezig zijn burgerlijk wetboek te hervormen op basis van het Arubaanse model en maakt gebruik van dezelfde experts die Aruba hebben geholpen.

Ontmoeting met de President van Suriname

Een van de hoogtepunten van het bezoek was de ontmoeting met President Chandrikapersad Santokhi van Suriname. “Het was een voorrecht om Aruba te vertegenwoordigen bij deze ontmoeting. President Santokhi stond open voor onze voorstellen en verlangens voor verdere economische samenwerking,” gaf Wever aan. President Santokhi toonde interesse in het versterken van commerciële banden en het verbeteren van de logistiek om de handel in verse producten tussen beide landen te vergemakkelijken.

Toekomstige Bezoeken en Voortgezette Samenwerking

President Santokhi heeft plannen om in oktober een officieel bezoek aan Aruba te brengen, met als doel de besproken vooruitgang tijdens deze missie te concretiseren. “Suriname waardeert dat we met een commerciële delegatie zijn gekomen. Hoewel mijn agenda meer politiek gericht is, weet ik dat onze zakenmensen al belangrijke contacten hebben gelegd,” verklaarde Wever.

Kansen in Toerisme en Landbouw

Wever benadrukte ook het potentieel voor Aruba om bij te dragen aan de ontwikkeling van de toerismesector van Suriname, vooral nu Suriname nieuwe mogelijkheden verkent op het gebied van gas en olie. Daarnaast bracht hij de mogelijkheid naar voren voor Arubaanse boeren om producten op Surinaamse bodem te verbouwen. “Er zijn veel gebieden waar we samen kunnen werken, gebruikmakend van onze culturele en taalkundige overeenkomsten,” concludeerde hij.

Minister Wever toonde optimisme over de toekomstige betrekkingen tussen Aruba en Suriname, ervan overtuigd dat voortgezette samenwerking tastbare voordelen zal opleveren voor beide landen.