Vernieuwd convenant Defensie en Kustwacht

Op maandag 24 juni hebben vice-admiraal Tas, Commandant Zeestrijdkrachten (C-ZSK), en commandeur Hansen, Directeur Kustwacht Caribisch Gebied het vernieuwde convenant tussen het Ministerie van Defensie en de Kustwacht in het Caribisch gebied ondertekend. Het Ministerie van Defensie wordt hierbij vertegenwoordigd door C-ZSK. Dit convenant, dat elke drie jaar wordt bijgewerkt, regelt de wederzijdse ondersteuning en samenwerkingsafspraken tussen beide organisaties.

Het convenant is opgesteld om de samenwerking tussen het Ministerie van Defensie en de Kustwacht juridisch vast te leggen en te vergemakkelijken. Het beschrijft de levering van ondersteunende diensten in de Caribische regio door verschillende onderdelen van het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) en andere defensieonderdelen. Ook beschrijft het de procedures voor het aanpakken en oplossen van kwesties met betrekking tot wederzijdse ondersteuning.

Hoewel de Kustwacht een zelfstandige organisatie is, wordt ze intensief ondersteund door Defensie en gezien als een integraal onderdeel van CZSK. Er wordt regelmatig Defensiepersoneel uitgeleend voor specifieke functies, en het stationsschip van Defensie, inclusief boordhelikopter, worden planmatig ingezet voor kustwachtoperaties. Omgekeerd kan Defensie gebruikmaken van Kustwachteenheden, zoals het kustwachtvliegtuig. Deze samenwerking is vooral effectief gebleken in de bestrijding van drugstransporten over zee.

De ondersteuning aan de Kustwacht wordt voornamelijk geleverd door de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (C-ZMCARIB). Het hoofdkwartier van de Kustwacht is gevestigd op de marinebasis Parera te Curaçao, direct naast het hoofdkwartier van C-ZMCARIB. De functie van C-ZMCARIB wordt vervuld door commandeur Hansen, die ook de rol van Directeur Kustwacht bekleedt.

Dit vernieuwde convenant versterkt de nauwe samenwerking en operationele samenwerking tussen Defensie en de Kustwacht, waardoor de veiligheid en effectiviteit van operaties in het Caribisch gebied verder worden verbeterd.