Aruba en Curaçao ontvingen miljoenen dollars voor patiënten van de BES-eilanden

Een afgerond financieel rapport geeft aan dat de BES-eilanden – Bonaire, Sint Eustatius en Saba – hun patiënten meestal voor geavanceerde behandeling stuurden naar een van de Nederlandse eilanden, zoals Aruba of Curaçao.

Dit werd gepubliceerd in ‘The Caribbean Netherlands Health System Review’. Het rapport vermeldt dat de BES-eilanden zelf niet de benodigde faciliteiten en apparatuur hebben om ernstige gevallen te behandelen, waardoor ze hun mensen naar het buitenland moeten sturen.

“Meer dan 90% van de verwijzingen vanuit Sint Eustatius en Saba in 2023 waren naar Sint Maarten, terwijl in het geval van Bonaire, 81,3% van de verwijzingen naar Aruba en Curaçao waren,” volgens het rapport.

In andere, ernstigere gevallen worden patiënten naar Colombia en Nederland gestuurd. Soms sturen de gezondheidsautoriteiten van Sint Eustatius en Saba ook patiënten naar Bonaire. Tussen 2017 en 2023 werden in totaal 5658 patiënten naar het buitenland gestuurd. Het aantal transporten naar het buitenland nam in de jaren 2020 en 2021 enigszins af als gevolg van COVID-19, wat het reizen beïnvloedde en leidde tot het uitstellen van veel medische behandelingen in het buitenland.

De medische behandeling in het buitenland zijn niet goedkoop. In 2023 bedroegen de logistieke en medische kosten voor behandelingen buiten de eilanden in totaal 43,7 miljoen dollar, met een gemiddelde van 37,9 miljoen dollar tussen 2019 en 2022 (een gemiddelde van 16,6 miljoen voor logistieke kosten en 21,3 miljoen dollar voor medische uitgaven gerelateerd aan verwijzingen).