Zr.Ms. Groningen heeft een drugssmokkelboot onderschept: Vier personen zijn gearresteerd

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen onderschepte voor de 4e keer in korte tijd een drugstransport. Op de Caribische Zee wist het patrouilleschip een snelle drugsboot te laten stoppen met aan boord 4 opvarenden. Daarbij onderschepte het schip meer dan 3000 kilo cocaïne. De vangst was op 31 mei, maar is vandaag bekendgemaakt.

In de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 mei spotte het patrouillevliegtuig Dash-8 van Kustwacht Caribisch gebied een drugsboot (go-fasts) in de Caribisch zee nabij de ABC-eilanden. Zr.Ms. Groningen was op dat moment al in de buurt en kwam direct in actie. Het marineschip zette de achtervolging in met behulp van haar 2 snelle FRISC-onderscheppingsvaartuigen. Op deze onderscheppingsboten zaten het Fleet Marine Squadron en de Amerikaanse kustwacht. Na een achtervolging, ondersteund door het Dash-8 patrouillevliegtuig, is de drugsboot onderschept. De vier smokkelaars en de 3000 kilo inbeslaggenomen cocaïne zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Nog meer inbeslaggenomen drugs

Bij de anti-drugsactie van Zr.Ms. Groningen van afgelopen 4 juni nam het Stationsschip in samenwerking met ondersteuningsvaartuig Zr.Ms Pelikaan ook drugs in beslag. De marineschepen visten samen zowel pakketten marihuana als pakketten cocaïne uit het water. Ook deze drugs zijn in beslag genomen en overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De drugs zijn vernietigd.

Stationsschip

Met deze twee onderscheppingen staat de teller voor Zr.Ms Groningen alweer op 5 onderschepte drugstransporten sinds haar aanwezigheid, begin april 2024, in het Caribisch gebied. Het schip wordt onder meer ingezet voor counterdrugsoperaties. Dat gebeurt afwisselend in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht en de Kustwacht Caribisch Gebied.