Eerste fase van het Cas Veneranda restauratieproject is voltooid

Onlangs is opgemerkt dat het werk aan Cas Veneranda, gelegen aan Wilhelminastraat 7, is gestopt en de ingangen van het gebouw opnieuw zijn gesloten. Het restauratieproject is niet stilgelegd, maar de eerste fase is afgerond.

Gedurende de afgelopen tweeëneenhalve maand voerde de aannemer, ‘General Property Services’, de sloop uit van de wijzigingen die in 1978 waren aangebracht om het huis om te bouwen tot het Papiamento restaurant door de broers Tauber, Martin & Irvin. De familie Ellis nam het restaurant over in december 1984, en tegen het einde van de jaren 1990, toen zij het restaurant verhuisden, stond het huis leeg.

Enkele jaren later sloot Landa Merryweather het huis om te voorkomen dat daklozen naar binnen zouden gaan. Helaas was er in 2014 een grote brand die het dak volledig verwoestte.

Tijdens het sloopwerk verwijderde Stichting Monumentenfonds Aruba (SMFA) alle niet-oorspronkelijke wijzigingen en heropende de openingen die moesten worden afgesloten om ongeoorloofde toegang tot het gebouw te voorkomen.

In deze eerste fase, die erop gericht was alles wat niet oorspronkelijk was te verwijderen, werd ook verder onderzoek uitgevoerd. Details die eerder niet zichtbaar waren, werden ontdekt tijdens het sloopwerk, wat meer duidelijkheid gaf over de oorspronkelijke staat van het gebouw. Met alle verzamelde informatie zullen de voorbereidingen voor de volgende fase, de daadwerkelijke restauratie, tegen september worden afgerond.

Naast het sloopwerk werd het huis van binnen grondig schoongemaakt en het omliggende terrein opgeruimd. SMFA trof veel afval aan op het terrein, dat waarschijnlijk als stortplaats werd gebruikt. Dankzij de samenwerking met Minister Arends, het team van de Stadinspecteur en Serlimar, werd het gebied schoongemaakt. SMFA roept de gemeenschap op om samen te werken om het gebied tijdens en na de restauratie schoon te houden.