Aruba blijft gespaard: Beryl dreigt een orkaan te worden die op weg is naar het Caribisch gebied

Tropische storm Beryl beweegt zich naar het zuidoosten van het Caribisch gebied en wordt naar verwachting een zware orkaan voordat hij Barbados op zondagavond bereikt. Een zware orkaan is een categorie 3 of hoger, met windsnelheden van minimaal 178 km/u.

Er zijn orkaanwaarschuwingen voor Barbados, Saint Lucia, Grenada en Saint Vincent en de Grenadines, en een tropische stormwaarschuwing voor Martinique en Tobago.

“Het is verbazingwekkend om een voorspelling voor een zware orkaan in juni in de Atlantische Oceaan te zien, vooral in dit deel van de tropen,” merkte orkaandeskundige Michael Lowry op.

Het centrum van Beryl zal naar verwachting ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Barbados passeren, volgens Sabu Best, directeur van de meteorologische dienst van het eiland. Op zaterdag bevond Beryl zich ongeveer 1.320 kilometer ten oost-zuidoosten van Barbados, met maximale aanhoudende windsnelheden van 100 km/u en bewoog zich naar het westen met 37 km/u. “Snelle versterking wordt verwacht,” meldde het National Hurricane Center.

De warme wateren voeden Beryl, met het oceaanwarmtegehalte in de diepe Atlantische Oceaan op het hoogste niveau dat voor deze tijd van het jaar is geregistreerd, volgens Brian McNoldy, een onderzoeker op het gebied van tropische meteorologie aan de Universiteit van Miami. Beryl is de sterkste tropische storm in juni die in het oosten van de tropische Atlantische Oceaan is geregistreerd, merkte Philip Klotzbach op, een orkaanonderzoeker aan de Colorado State University.

“Voorbereiding is essentieel,” zei de premier van Barbados, Mia Mottley, in een openbare boodschap. Duizenden mensen zijn in Barbados voor de finale van het Wereldkampioenschap Cricket, waarbij India en Zuid-Afrika spelen in Bridgetown. Sommige fans, zoals Shashank Musku, proberen hun vluchten te wijzigen om voor de storm te vertrekken.

Ondertussen kondigde de premier van Saint Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves, aan dat de schuilplaatsen op zondagavond open gaan en riep de bevolking op zich voor te bereiden. Hij gaf opdracht om de overheidsvoertuigen bij te tanken en vroeg winkels en tankstations om hun openingstijden te verlengen voordat de storm arriveert.

Beryl kan tot 15 centimeter regen brengen naar Barbados en de nabijgelegen eilanden, met golven tot 4 meter hoog en stormvloeden tot 2 meter.

Geen directe impact op Aruba

Hoewel Beryl geen directe impact op Aruba zal hebben, kan de nabijheid ervan ongunstige weersomstandigheden veroorzaken. Sterke winden kunnen lichte structuren beschadigen en bomen doen omvallen, waardoor de stroom- en communicatievoorzieningen worden beïnvloed.

Wat de zee betreft, kunnen hoge golven kusterosie veroorzaken en kleine boten in gevaar brengen, evenals recreatieve activiteiten op het strand.

We spraken met Rino Hermans van CMO, die opmerkte dat we tegen maandag, wanneer het slechte weer dichterbij komt, een toename van de luchtvochtigheid kunnen zien, wat kan leiden tot lokale regenval.

Beryl is de tweede benoemde storm in wat naar verwachting een actief orkaanseizoen zal zijn, dat loopt van 1 juni tot 30 november. Voor het seizoen 2024 worden tussen de 17 en 25 benoemde stormen verwacht, tot 13 orkanen en vier zware orkanen, wat boven het gemiddelde ligt.