Orkaan Beryl is opgeschaald naar categorie 4: zijn staart zou Aruba kunnen treffen

Orkaan Beryl is in de afgelopen 24 uur een categorie 4 geworden, de eerste grote orkaan van het Atlantische en Caribische seizoen 2024.

Bij het observeren van de slingering van orkaan Beryl hebben de laatste projecties, geraadpleegd met verschillende partners, waaronder Meteo Aruba, regionale autoriteiten en KNMI verantwoordelijk voor de BES-eilanden, de volgende prognose bereikt.

De nieuwe prognose geeft aan dat Barbados minder impact zal hebben en dat Saint Vincent and The Grenadines meer impact zal ervaren, omdat orkaan Beryl in de laatste 24 uur verder naar het zuiden is verschoven.

In de regionale Task Force bestaat bezorgdheid over de hulpverlening na de doortocht van orkaan Beryl, aangezien er nog een ander tropisch systeem is dat een vergelijkbare koers volgt en Saint Vincent and The Grenadines zou kunnen beïnvloeden.

Op basis van de huidige gegevens wordt verwacht dat orkaan Beryl tussen maandag en dinsdagochtend op een afstand van 280 tot 320 km ten noorden van de ABC-eilanden zal passeren.

CMO, Meteo Aruba, KNMI en regionale partners zullen blijven monitoren of er zich ongewone ontwikkelingen voordoen met orkaan Beryl op de ABC-eilanden en om beter te begrijpen welke invloed de orkaan zou kunnen hebben op Aruba, zoals zware regenval of lokale effecten.

CMO zal waakzaam blijven en de gemeenschap via de lokale pers informeren over eventuele ontwikkelingen met betrekking tot orkaan Beryl, mocht er impact zijn op Aruba, gebaseerd op de laatste observaties van 24 uur.

Meteo Aruba heeft een waarschuwing uitgegeven voor eigenaren van kleine boten op maandagochtend. Gezien de huidige afstand en de categorie van Beryl, zal de zee de komende dagen ruw worden, wat een direct gevaar oplevert voor strandgangers.