Ruige zeeën in Aruba vanavond: Bonaire is het eerste eiland dat de impact van Beryl voelt

Op maandagochtend hebben de meteorologische autoriteiten van Bonaire een nieuw rapport uitgebracht over het weer in het Caribisch gebied als gevolg van orkaan Beryl. Hoewel dit fenomeen Sint Vincent bereikt, voelen ook de Nederlandse ABC-eilanden de effecten ervan.

De meteorologische autoriteit van Bonaire heeft een rapport uitgebracht met enkele belangrijke gegevens. Ze gaven aan dat er geen significante veranderingen zijn in de weersvoorspelling met betrekking tot het tropische cycloonbulletin. De waarschuwing voor orkaan Beryl blijft geldig.

Ze gaven aan dat de orkaan als een grote categorie 4 orkaan 260 km (162 mijl) ten noorden-noordoosten van Bonaire kan passeren op dinsdagochtend (07:00 AST). Het risico op winden met tropische stormkracht in Bonaire blijft zeer laag (minder dan 10%). Er is een risico op tijdelijk sterke zuidwestenwinden op dinsdag.

De zee kan vanaf dinsdagochtend ruw worden. Golven kunnen uit het noordwesten komen op woensdag. De geschatte hoeveelheid regen blijft onder de 25 mm (1 inch), met een risico op slecht weer.

Wind:
Het risico op winden met tropische stormkracht in Bonaire blijft zeer laag (minder dan 10%). Er is een risico op zuidwestenwinden op dinsdagmorgen en -middag.

Zee:
De zee wordt ruw, met golven die vanaf dinsdagochtend mogelijk 8-10 voet kunnen bereiken, voornamelijk door golven uit het noordoosten. De golfhoogte zal op woensdag geleidelijk afnemen tot 5-7 voet. Op woensdag zal de golfhoogte geleidelijk afnemen tot 2-3 voet, maar kan uit het noordwesten komen.

Regen:
De meeste buien en slecht weer gerelateerd aan orkaan Beryl worden verwacht ten noorden van Bonaire te blijven, maar sommige kunnen Bonaire vanavond bereiken. De verwachte hoeveelheid regen blijft onder de 25 mm (1 inch). Er is een risico op slecht weer.

Lokale autoriteiten en inwoners van Bonaire wordt geadviseerd om de toekomstige ontwikkelingen van dit weersysteem te blijven volgen en alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om leven en eigendommen te beschermen.

ARUBA

De meteorologische dienst van Aruba heeft nog geen weerbulletin voor de pers uitgebracht. Volgens de website van de afdeling is de voorspelling voor vanavond deels bewolkt en droog. Ondertussen worden morgenochtend enkele buien verwacht.

Algemene weersituatie voor de komende 24 uur:
Aanhoudende vochtigheid in de regio zal ervoor zorgen dat er de komende 24 uur lokaal enkele buien ontstaan.

Zeeconditie:
In beschermde kustgebieden: kalm, ongeveer 1 voet. In zuidelijke gebieden: kalm tot matig, tussen 2 tot 3 voet. In oostelijke tot noordwestelijke kustgebieden: over het algemeen matig met golven rond 4 tot 6 voet. In de loop van maandagavond zal de zee ruw beginnen te worden door de nabijheid van orkaan Beryl.

Waarschuwing/advies:
Een waarschuwing voor kleine boten om niet uit te varen in oostelijke tot noordwestelijke gebieden zal vanaf maandagmiddag 18:00 uur van kracht zijn tot nader bericht. In zuidelijke gebieden wordt voorzichtigheid geadviseerd vanwege matige deining, wat deze gebieden lokaal enigszins ruw kan maken.

Potentiële regenval voor de komende 24 uur is 1 tot 3 mm.