Staking bij Arubus: chauffeurs eisen betere salarissen en werkomstandigheden

Op maandagochtend hebben de chauffeurs van het openbaar vervoersbedrijf Arubus van 6:30 tot 8:30 uur het werk neergelegd als protest tegen hun huidige salarissen en werkomstandigheden.

Roque Tromp, vakbondsvertegenwoordiger van SEPPA, uitte zijn ontevredenheid en verklaarde dat ze bijeenkwamen om hun ontevredenheid te uiten over wat er bij Arubus gebeurt. Ze waren twee uur buiten om hun onvrede te tonen.

De werknemers vechten al jaren voor een nieuwe salarisverhoging en structuur, aldus Tromp. Sinds 2017 zijn ze in onderhandeling zonder een bevredigende overeenkomst met het management te bereiken. Tromp benadrukte dat tijdens de pandemie in 2020/2021 de salarissen van de werknemers in de publieke sector met 12,6% werden verlaagd, terwijl andere sectoren al indexering hebben ontvangen; de werknemers van Arubus hebben geen verbeteringen gezien.

Bij elke vergadering met de minister of bemiddelaar komt er niemand serieus onderhandelen opdagen. “We hadden geen andere keuze dan naar buiten te gaan om te laten zien dat we een eerlijke oplossing willen,” zei hij.

Edmundo Marlin van SEPPA benadrukte de ontevredenheid van de werknemers en benadrukte de noodzaak van een eerlijke salarisovereenkomst. “We kunnen niet doorgaan met vergaderingen die last minute worden geannuleerd. Het is cruciaal dat de regering, het management van Arubus en de bemiddelaar ons urgentie begrijpen en gaan zitten om dit voor eens en altijd op te lossen,” verklaarde Marlin.

De vakbond en de werknemers zijn bereid om meer beslissende actie te ondernemen als er geen significante vooruitgang wordt geboekt in de volgende onderhandelingen. “We zijn hier om te vechten voor een nieuwe en eerlijke salarisstructuur voor alle werknemers van Arubus,” concludeerde Marlin.