LEAD BY DESIGN geeft tieners kracht met een sterke focus op de toekomst

Na een impactvol en intensief programma, ontworpen om jongeren holistisch te ontwikkelen over 5 gebieden van welzijn, heeft LEAD BY DESIGN in samenwerking met CEDE Aruba succesvol het Buurtplan LEAD BY DESIGN afgerond, gericht op de wijken Piedra Plat, Santa Cruz en Noord.

Het LEAD BY DESIGN programma hanteert een holistische benadering gericht op het helpen van tieners om hun identiteit te ontdekken, en zo hen dichter bij het nemen van concrete beslissingen over hun toekomstige loopbaan te brengen.

“Al vele jaren werk ik met tieners, zowel op school als leraar op verschillende MAVO scholen, evenals door jaarlijkse jeugdprogramma’s/kampen die ik organiseer sinds 2013. Het is duidelijk dat jongeren vaak vast blijven zitten in bepaalde levensgebieden, waarbij ze onder andere niet weten welke richting ze moeten kiezen voor hun studie, wat hun talenten zijn, hoe ze levensbeslissingen moeten nemen, normen en waarden, en wat het effect van gezond leven vooral heeft op hun mentale focus. Sinds ik het programma begon te ontwikkelen en het met hen doorliep, ben ik een tiener geworden – ik voel alles wat zij doormaken, en ik kan zeggen dat deze 14 weken succesvol waren. Vandaag spreken we over tieners, maar we moeten niet vergeten dat zij ook ouder zullen worden en hun onderwijs zullen voortzetten, terug zullen keren en hun eigen gezinnen zullen beginnen, dus je legt een fundament voor hen, dat zij zullen blijven bouwen tijdens hun levensreis,” legde Sharleen Tromp uit, die een gecertificeerde Gallup Strengths Trainer, Finance, Persoonlijkheid en Talentontwikkeling is, evenals een professionele leraar.

Het programma werd bijgewoond door 45 tieners uit verschillende wijken en scholen die elkaar ook hebben leren kennen tijdens het LEAD BY DESIGN programma.

“Toen ik kwam kende ik niemand, maar Mevrouw Sharleen stelde me voor, ik voelde me welkom. Het team behandelde ons heel goed, en ik heb veel geleerd wat ik eerder niet wist. Ik vond vooral het module “Persoonlijkheden” leuk, evenals “Mijn Sterktes”,” zei Jaythan Tromp, een deelnemer aan het LEAD BY DESIGN Programma. Jaythan legde uit dat hij een professionele “Ethical Hacker” wil worden, en hij is ervan overtuigd dat dit is wat hij zal doen. “Het LEAD BY DESIGN Programma heeft me hierbij veel geholpen, waardoor mijn wens om in deze richting te gaan concreet werd, omdat zowel mijn “persoonlijkheid” als mijn “sterktes” hiermee overeenkomen,” vervolgde Jaythan zijn uitleg.

“Momenteel ben ik in mijn “gap year” voordat ik naar Nederland ga, en toen ik de flyer zag, vond ik het erg interessant omdat het veel onderwerpen noemde om me beter te begrijpen voordat ik naar het buitenland ga,” deelde deelnemer Isabela Quilotte. “Het LEAD BY DESIGN Programma heeft echt mijn ogen geopend als het ging om mijn persoonlijkheid. Mijn moeder en ik zijn twee heel verschillende mensen en nadat ik het materiaal had doorgenomen en het op papier had gezien, kon ik onze verschillen begrijpen, waardoor dingen veel gemakkelijker werden.”

“Het programma was erg leuk en ik heb veel dingen geleerd die ik niet van mezelf wist. Ik heb mezelf beter leren kennen omdat ik niet zeker was wie ik was,” legde deelnemer uit de wijk Santa Cruz, Ángel Morales, uit. “Ik ontdekte dat ik aan mijn focus moet werken, omdat een deel van mijn persoonlijkheid is dat ik erg afgeleid ben.”

“Toen ik begon, verwachtte ik niet veel van het programma, maar uiteindelijk kan ik zeggen dat alle cursussen erg impactvol waren,” zei deelnemer Isaienne Martis. “Ik vond vooral het module “Beroepskeuze” leuk, omdat het me meer zelfvertrouwen gaf in mijn beslissing om dokter te willen worden. Ik vond ook het module “Digitaal Vision Board” leuk, omdat we daar leerden om op een creatieve manier te werken en onze gedachten op een digitaal bord te zetten. Ze verzamelden alles, zoals mijn persoonlijkheid en dingen die ik leuk vind, in één document,” zei Martis.

“Ons volgende programma zal doorgaan in de wijken Dakota en Lago Heights. Ik ben hier erg enthousiast over, evenals op welke manier ik kan doorgaan met de bestaande groepen, waarvan velen hebben gevraagd of ze zich ook kunnen aansluiten bij de programma’s van Dakota en Lago Heights,” concludeerde programmacoördinator Sharleen Tromp.

De programma’s in Dakota en Lago Heights zullen zijn voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud. Deelname is gratis, dankzij CEDE Aruba en het Buurtcentrum, dat de kosten sponsort om de betrokkenheid te ondersteunen. Voor meer informatie over het LEAD BY DESIGN programma, neem contact op met de stichting via +297 733 0377.