Historische overeenkomst: Arubaanse Dokters kunnen zich nu specialiseren in het Academisch Ziekenhuis van Leiden

Het traject begon drie jaar geleden toen een jonge arts uit Aruba aangaf dat hij zijn specialisatie als KNO-arts wilde voortzetten en daarna naar Aruba zou terugkeren. Er werd besloten om te kijken waar ze samen konden werken, zodat Arubaanse artsen zich konden specialiseren en terugkeren naar Aruba om zo te helpen bij het gebrek aan specialisten in Aruba. Prof. Dr. Peter Paul van Benthem, hoofd KNO bij Leiden University Medical Center (LUMC), zei dat ze veel steun hebben gekregen van de Raad van Bestuur hierin.

Vandaag vond in het Academisch Ziekenhuis van Leiden, het LUMC, de ondertekening plaats van een “Memorandum of Understanding” tussen LUMC, het Land Aruba en het Dr. Horacio Oduber Hospital. Voor LUMC tekende de voorzitter van de Raad van Bestuur, Prof. Dr. Douwe Biesma, voor Dr. Horacio Oduber Hospital (HOH) tekende Jacco Vroegop, algemeen directeur van HOH, en Minister Plenipotentiary van Aruba Mr. Ady Thijsen tekende namens de Minister van Volksgezondheid en Toerisme, Dangui Oduber. Ook aanwezig waren Chaira Straathof, neuroloog bij LUMC, Jan Verschuuren, hoofd neurologie bij LUMC, Judelka Briceño, adviseur van Minister Oduber, Mr. Shandra John, jurist van het Kabinet van Aruba, en Nuris Dabian, coördinator Algemene Welzijn en Cultuur bij het Kabinet van Aruba.

Adviseur van Minister Oduber, Arlene Ellis-Schippers, gaf een korte uitleg over de situatie in de zorg op Aruba. Aruba werkt aan een personeelsplan om zo te bepalen wat het land nodig heeft. In de samenwerking met LUMC wordt een onderzoeksproject gestart op het gebied van specialisaties voor KNO, neurochirurgie en kaakchirurgie.

Directeur van het Horacio Oduber Hospital, Jacco Vroegop, gaf uitleg over de huidige situatie van het ziekenhuis, de uitdagingen en het soort zorg dat HOH samen met IMSAN biedt. Vroegop benadrukte ook de noodzaak van samenwerking en dat deze MOU de eerste stap is naar grote prestaties voor HOH en Aruba.

Minister Plenipotentiary Ady Thijsen zei blij te zijn dat Aruba vandaag zo’n belangrijke MOU tekent met LUMC. Dit toont de noodzaak van samenwerking tussen onderwijs en zorg. ‘Aruba bevindt zich in een fase waarin de vergrijzing ervoor zorgt dat we over een paar jaar veel werknemers nodig hebben. We geven de voorkeur aan manieren om onze eigen mensen terug naar Aruba te laten komen. Deze MOU is een positief signaal en geeft het startsein voor vormen van samenwerking die passen bij de visie en het beleid van het Kabinet van de Minister Plenipotentiary,’ waren de woorden van Minister Thijsen.

De MOU tussen LUMC en Aruba heeft als doel de intenties vast te leggen waarin alle betrokken partijen samenwerken om de mogelijkheden voor medische specialisatie te vergroten, evenals kennis en uitwisseling van personeel tussen professionals van HOH en LUMC. Met deze MOU wordt geprobeerd, volgens de gemaakte afspraken, mogelijkheden te creëren voor Arubanen die voldoen aan de selectiecriteria van LUMC om een opleidingsplaats voor specialisatie te krijgen naast het aantal plaatsen dat LUMC al heeft.