Primeur voor Aruba: voetgangerstunnel

Embassy Suites bouwt een voetgangerstunnel die het luxe vakantieverblijf verbindt met het strand. Zo kunnen de gasten veilig van hun appartement naar de zee wandelen.

Het was de eigenaren van het resort een doorn in het oog dat hun gasten steeds de straat moesten oversteken om van de zee en het strand te kunnen genieten. Nu er nog meer gebouwd wordt langs die weg, wordt ook het verkeer steeds drukker en gevaarlijker. 

De directeur van DOW, Marlon Croes legde desgevraagd uit dat het project Embassy Suites de afgelopen jaren is ontwikkeld tot een groot hotel met veel kamers. ,,In de loop van de jaren zijn verschillende verzoeken gedaan voor maatregelen om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen als die van hun verblijf naar de zee lopen. Daarbij zijn allerlei opties overwogen, zoals een verkeersplateau, een brug of een tunnel. Uiteindelijk is voor een tunnel gekozen.”  

De kosten van de tunnel komen volledig voor rekening van Embassy Suites. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de tunnel.

De toenmalige minister van Infrastructuur, Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu, Otmar Oduber, verleende de benodigde vergunning voor de constructie van het voor Aruba unieke project. Vanwege de veiligheid, de onbekendheid en de complexiteit van de aanleg van een tunnel, hangen er zware voorwaarden aan het project. Daarbij is gekeken naar de sociale veiligheid, om te voorkomen dat wandelaars in de tunnel uit het zicht verdwijnen en zo makkelijk ten prooi vallen aan overvallers. Een ander belangrijk punt waar de ontwerpers rekening mee moeten houden is de situatie dat de zee hoog staat en er grote golven zijn, zoals tijdens een orkaan.

Ten aanzien van de mogelijke gevolgen voor het milieu is rekening gehouden met de ligging, zodat er geen schade wordt toegebracht aan de mangroven in de omgeving. Een andere eis van de overheid was het garanderen van onbeperkt gebruik van de weg waar de tunnel onderdoor loopt.