DVG geeft niet goede voorbeeld

Een groep collega’s die onder het genot van een hapje en een drankje naar een voetbalwedstrijd op televisie kijkt. Bij wat klinkt als een pre-corona samenkomst, die nu verboden is, blijkt het te gaan om een pauze van medewerkers van Directie Volksgezondheid Aruba (DVG).

De foto’s van de negen mensen die dicht bij elkaar om een tafel zitten, circuleert op sociale media en levert nogal wat commentaar op. Het gaat om beambten die diensten draaien op Luchthaven Reina Beatrix. Het is hun taak om binnenkomende passagiers te controleren op Covid-19. Volgens DVG is de VIP-room voor hen ingericht als kantine.

Vanuit de bevolking is weinig begrip voor wat te zien is op de foto’s. De controleurs van de dienst die bedrijven laat sluiten omdat de coronaregels niet tot op de letter worden gevolg, gaan nu duidelijk zelf de fout in.

Op sociale media vragen mensen zich af of DVG nu zelf een boete krijgt. Ze verwijzen naar de Nederlandse situatie, waarbij Justitieminister Ferd Grapperhaus bekeurd werd toen bleek dat hij op zijn bruiloft onvoldoende afstand van zijn gasten had gehouden. Wat veel mensen steekt is het contrast tussen de arrogantie waarmee de controleurs van DVG anderen benaderen en fouten afstraffen, terwijl ze, naar nu blijkt, zelf de regels aan hun laars lappen. De foto’s zijn namelijk door leden van het groepje zelf gemaakt en op Facebook gezet, alsof ze denken dat niemand hen iets kan maken. Opvallende aanwezige in de groep is overigens een arts, die via de radio de burgers oproept om zich aan de sociale afstand te houden.

Op hun beurt roepen de burgers de autoriteiten op om niet met nieuwe regels te komen, maar te zorgen dat de eigen medewerkers de bestaande regels volgen.