Aruba ontving 21.882 toeristen in oktober

A.T.A. is gematigd positief over de ontwikkelingen in het toerisme. Hoewel de cijfers over oktober iets beter waren dan die over september, blijven de bezoekersaantallen achter bij de meest conservatieve prognoses.

‘STAY-OVER’ TOERISME

In de maand oktober hebben 21.882 verblijfstoeristen Aruba bezocht. Dat is ruim een kwart van de bezetting van oktober 2019. Van de 21.882 verblijfstoeristen kwamen er 20.403 uit Noord Amerika en 1.041 uit Europa. De rest, 438 bezoekers, kwamen uit de Caribische regio. Omdat de grenzen met Latijns-Amerika nog gesloten zijn, kwamen daar geen toeristen vandaan.

Volgens Ata gaat dat op korte termijn veranderen. Volgens de huidige prognose gaan rond 1 december de grenzen met veel landen uit de regio weer open.

BEZOEKERS EN ACCOMODATIES

Van de bezoekers in oktober verbleef 43,4 procent in een hotel en 38,5 procent in een timeshare appartement. Een kleine twintig procent van de toeristen verbleef in een zogenaamde ‘alternatieve accommodatie’. Qua leeftijd bleken 4.852 bezoekers tussen de dertig en veertig jaar oud en 4.434 tussen de vijftig en zestig.

ERVARING VAN DE BEZOEKERS

Uit reviews van onder andere TripAdvisor, blijkt dat de toeristen het verblijf op Aruba sinds de grenzen weer open zijn, steeds meer zijn gaan waarderen. Waar voor de Covid-19 pandemie Aruba 8,83 scoorde, nu is dat 9,34.

CRUISETOERISME

Ten aanzien van het cruisetoerisme laat Ata weten dat nog niet duidelijk is wanneer dat weer opstart. ,,Momenteel zijn cruises op de Middellandse Zee goedgekeurd door de Europese Unie, mits op de schepen strenge protocollen worden gehanteerd. Het wachten is op het Center for Disease Control andPrevention voor goedkeuring van protocollen voor het Caribische gebied”, aldus Ata. De cruiseschepen die momenteel in de haven van Oranjestad liggen, wachten daar op het moment dat ze weer mogen gaan varen. Aan boord is een minimale bezetting aan bemanning.

CENTRALE BANK VAN ARUBA

Volgens de Centrale Bank van Aruba heeft het toerisme in het eerste kwartaal van dit jaar een bijdrage van 1.017,9 miljoen florin geleverd aan de economie van Aruba. Dat is zeven procent minder dan in het eerste kwartaal van 2019. ,,Logisch, want in maart kregen we te maken met Covid-19”, aldus Ata.