Vier dagen feest vanwege regeringsjubileum Elisabeth II

In 2022 hoopt Koningin Elisabeth II te vieren dat ze zeventig jaar op de troon van het Verenigd Koninkrijk zit. Een woordvoerder van Buckingham Palace laat weten dat een vierdaags feest wordt voorbereid, dat van 2 tot en met 5 juni plaats vindt. De 94-jarige vorstin verkeert nog in goede gezondheid en denkt, in lijn met de gebruiken in haar land, niet aan aftreden.

Elizabeth Alexandra Mary (Londen21 april 1926), beter bekend als Elizabeth II, is sinds 6 februari 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-BrittanniĆ« en Noord-IerlandCanadaAustraliĆ« en Nieuw-Zeeland. Tevens is zij staatshoofd van twaalf Commonwealth realms die in de loop van haar koningschap onafhankelijk werden, namelijk; JamaicaBarbados, de Bahama’sGrenadaPapoea-Nieuw-Guinea, de SalomonseilandenTuvaluSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesAntigua en BarbudaBelize en Saint Kitts en Nevis. Ze is de vierde monarch van de Windsor-dynastie. Ze besteef de troon na het overlijden van haar vader, George VI.

Elizabeth is sinds 20 november 1947 getrouwd met Philip Mountbatten, een Griekse prins die in 1947 de Britse nationaliteit verkreeg. Zij zijn verre verwanten. Beiden zijn nakomelingen van koningin Victoria (hun betovergrootmoeder). Philip is een achterkleinzoon van de dochter van koningin Victoria, prinses Alice, en Elizabeth is een achterkleindochter van Alices broer, koning Eduard VII. Beiden stammen ook af van koning Christiaan IX van Denemarken, Philip in de mannelijke lijn en Elizabeth via haar overgrootmoeder koningin Alexandra, dochter van Christiaan IX en echtgenote van koning Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk, de overgrootvader van Elizabeth.

In 2012 vierde ze haar diamanten jubileum als vorstin. Op 13 oktober 2016 overleed de koning van Thailand en sindsdien is zij de langst regerende monarch en het langst regerende staatshoofd ter wereld.