Knops tevreden met akkoord

,,De rijksministerraad is akkoord met het verlenen van financiële steun onder de voorwaarden die we overeen zijn gekomen. Dat betekent dat Aruba 209 miljoen florin liquiditeitssteun krijgt en dat er geld beschikbaar komt voor investeringen.”
Dat zei staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden na afloop van de vergadering van de Rijksministerraad. Hij liep nog even het hele traject langs dat gelopen is sinds de eerste uitbraak van Covid-19 op Aruba. ,,We hebben al in april noodsteun verleend, toen bleek dat de sluiting van de grenzen en daardoor het wegvallen van het toerisme, leidde tot een enorm verlies aan werkgelegenheid. Daarna zijn we gaan kijken naar structurele liquiditeitssteun, maar die was niet meer vrijblijvend. Sindsdien hebben we onderhandeld.”

Knops benadrukte dat de pijnlijke, door Nederland afgedwongen maatregelen, bedoeld zijn om de weerbaarheid van de economie te vergroten. ,,We stellen geen eisen omdat Nederland dat wil, maar omdat de hervormingen goed zijn voor de mensen op Aruba. Het gaat voornamelijk om zaken die al voor corona geregeld hadden moeten worden en waar ook al afspraken over waren.”
De staatssecretaris stelt voorop dat het eigenlijke werk nu pas gaat beginnen. ,,De afspraken van vandaag zijn een stap in de goede richting. Het gaat vandaag om de grote lijnen, die we de komende tijd moeten invullen met details. Daarvoor moeten alle betrokken partijen zich tot het uiterste inzetten. We hebben nu de unieke kans om een gezamenlijke agenda te bepalen. Dit akkoord biedt hoop en vertrouwen voor de mensen op Aruba die zich terecht grote zorgen maken over de toekomst.”