Lening komt met verplichtingen

In ruil voor de liquiditeitssteun van Nederland is Aruba gebonden aan een flink pakket voorwaarden. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden schrijft aan de Tweede Kamer dat die tot doel hebben de financieel-economische weerbaarheid van Aruba te vergroten.

Zo heeft Aruba de Rijksministerraad laten weten akkoord te gaan met de inhoud van het voorstel van de consensus Rijkswet Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (Coho) en aan te sluiten bij het voor advies bij de Raad van State van het Koninkrijk (RvSK) ingediende voorstel. het Coho vormgegeven als bestuursorgaan met zelfstandige taken en bevoegdheden. Het Coho krijgt de rechtsvorm van een Nederlandse rechtspersoon. Het Coho heeft ten behoeve van het welzijn van de bevolking van Aruba de taak ervoor te zorgen dat hervormingen van bestuurlijke aard worden doorgevoerd, duurzaam houdbare overheidsfinanciën worden gerealiseerd en de weerbaarheid van de economie wordt versterkt.

Onderdeel van de consensus Rijkswet is het aangaan van het zogeheten landspakket: een samenhangend pakket van maatregelen voor de korte termijn en structurele hervormingen voor de langere termijn die noodzakelijk zijn om Aruba financieel, economisch en bestuurlijk weerbaar te maken.

Tevens stemde Aruba in met het indienen voor advies van het voorstel van Rijkswet Aruba financieel toezicht (RAft) aan de RvSK. Dit voorstel hevelt het bestaande toezicht op de financiën van Aruba over naar rijkswetsniveau en brengt daar enige aanvullingen en wijzigingen op aan. De totstandkoming van deze Rijkswet is voorwaardelijk voor volgende tranches liquiditeitssteun.

Ten slotte stemde Aruba ermee in om maximale transparantie te bieden en gehoor te geven aan alle verzoeken van het CAft omtrent informatieverstrekking met betrekking tot de overheidsentiteiten.

De instemming van Aruba met de genoemde set voorwaarden maakte voor de Rijksministerraad de weg vrij om over te gaan tot het verstrekken van een derde tranche liquiditeitssteun van 209 miljoen florin voor de periode van 1 juli tot en met 31 december 2020.