Staten geïnformeerd over steunpakket

Minister-president Evelyn Wever-Croes heeft de voorzitter van de Staten van Aruba, Juan ‘Ady’ Thijsen formeel op de hoogte gesteld van de overeenkomst met Nederland die vrijdag werd ondertekend.

,,Ik deel u mede dat afgelopen vrijdag de Onderlinge Regeling Landspakket is ondertekend voor het verkrijgen van de derde tranche liquiditeitssteun. Voorts werd in de Rijksministerraad van afgelopen vrijdag akkoord gegaan met de inhoud van het voorstel van de consensus Rijkswet Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (COHO) en wordt aangesloten bij het voor advies bij de Raad van State van het Koninkrijk (RvSK) ingediende voorstel. Tevens werd ingestemd met het indienen voor advies van het voorstel van Rijkswet Aruba financieel toezicht (RAft) aan de RvSK.

Dit voorstel hevelt het bestaande toezicht op de financiën van Aruba over naar rijkswetsniveau en brengt daar enige aanvullingen en wijzigingen op aan. De totstandkoming van deze Rijkswet is voorwaardelijk voor volgende tranches liquiditeitssteun. De advisering van de Raad van Advies hierover zal gelijk lopen met de advisering van de RvSK. Met de instemming met eerdergenoemde voorwaarden wordt overgegaan tot het verstrekken van een derde tranche liquiditeitssteun van 209 miljoen florin voor de periode van 1 juli tot en met 31 december2020. Verder zal Nederland op verzoek van Aruba de aflopende buitenlandse leningen in 2021 en 2022 ter waarde van respectievelijk 177 miljoen florin en 346 miljoen florin. overnemen tegen een vast rentepercentage van twee procent en een looptijd van zeven jaar met halfjaarlijkse aflossingen na twee jaar.

Tot slot stelt Nederland structureel middelen beschikbaar voor de uitvoering van maatregelen opgenomen in bet landspakket, gericht op de versterking van de rechtsstaat van Aruba. Daarvoor zal er tot en met 2025 bij elkaar 17.9 miljoen euro vrijkomen”, schrijft de premier.