Rechten van kinderen moeten centraal staan

Volgens Parlementariër Jennifer Arends-Reyes (AVP) moet de wereld op 20 november stilstaan bij de rechten van kinderen. ,,Tijdens deze pandemie lijden kinderen over de hele wereld, omdat families hun inkomen verliezen. Aruba is daarop geen uitzondering. Ouders verkeren in de voor hen onbekende situatie dat ze zonder werk zitten of hun inkomen drastisch is verminderd. Ze hebben grote moeite om het dagelijkse eten op tafel te krijgen, verliezen hun auto, hun huis en hun water- en stroomaansluitingen.
De sociaal-emotionele impact is groot. Kinderen moeten worden beschermd en hun rechten moeten centraal staan. Het herstel van het toerisme hangt voor een groot deel af van de beheersing van Covid-19 op Aruba, terwijl voor veel gezinnen hun toekomst daar vanaf hangt. Het gaat al iets beter, maar veel vliegtuigstoelen blijven vooralsnog leeg.”
Volgens Arends-Reyes moeten ouders ondanks de moeilijke situatie er rekening mee houden dat de kindertijd van hun kinderen nu is en later niet ingehaald kan worden. ,,Het is van belang om kinderen centraal te stellen in het huishouden, hen zorg en liefde te geven. Dat kunnen ze zich optimaal ontwikkelen.”
Het Statenlid roept de regering op om de belangen van kinderen voorrang te geven bij het ontwikkelen van beleid. ,,Geeft prioriteit aan het plaatsen van prepaid meters voor water en stroom, zodat kinderen in elk geval kunnen opgroeien in hygiënische omstandigheden. De vreugde en het welzijn van kinderen ligt in de handen van hun ouders, maar we moeten met elkaar ons best doen om te zorgen dat kinderen zich gezond, gelukkig en geliefd voelen.”