ATA: Projecties geven aan dat herstel toerisme goed verloopt

Ronella Tjin Asjoe – Croes, CEO van Aruba Tourism Authority (ATA) verwacht dat het toerisme aan het einde van dit jaar uitkomt op een terugval van zestig tot zeventig procent ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar verwacht ze dat het verblijfstoerisme verder opkrabbelt tot zestig procent van het aantal bezoekers dat in 2019 Aruba bezocht.
Uit de cijfers tot en met oktober van dit jaar blijkt een terugval van 68 procent. Tjin Asjoe-Croes is buitengewoon tevreden over de waardering die de gasten hebben voor de situatie op Aruba. ,,Het is momenteel niet makkelijk om de beslissing te nemen om te gaan reizen. Ook het reizen zelf gaat gepaard met extra inspanningen. Toch scoort Aruba maar liefst een negen gemiddeld op ruim honderd review sites. Voor corona was dat 8,9.”
De CEO verwacht dat het toerisme in december opleeft door de heropening van de grenzen met Latijns Amerika. ,,Onze projecties geven aan dat dit 2000- 2500 extra toeristen oplevert. Door de gewijzigde kleurcodering naar geel, wordt Aruba ook weer aantrekkelijker voor toeristen uit Europa. We denken aan ongeveer 1800 tot 2000 gasten.”
Tjin Asjoe-Croes weet te vertellen dat uit onderzoek blijkt dat Aruba in de top vier staat van populairste vakantiebestemmingen in de Verenigde Staten. ,,Ook door de toename van het aantal vluchten, verwachten we meer Amerikanen, de komende maanden.”
Het beleid van Aruba blijft voorlopig dat alle binnenkomende reizigers moeten worden getest op corona, tenzij ze een verklaring van een negatieve test hebben, die niet ouder is dan 72 uur. Vooralsnog wordt het doel gehaald, namelijk voorkomen dat er veel besmettingen worden geïmporteerd.
Door deze en andere maatregelen staat Aruba hoog op de lijst van bestemmingen waar je veilig op vakantie kunt. Intussen wordt promotie gemaakt voor Aruba als “One Happy Workaction”, een plaats waar je vanuit je hotel of appartement kunt werken en tussendoor van een heerlijke strandvakantie kunt genieten. Sinds het lanceren van deze campagne heeft die al ongeveer duizend bezoekers opgeleverd.