Fundacion pa Hende Muher den Dificultad 25 jaar

Fundacion pa Hende Muher den Dificultad (FHMD), de Stichting voor Vrouwen in Moeilijkheden bestaat 25 jaar.

De FHMD is opgericht op 24 november 1995 en is het enige vrouwenopvangcentrum op Aruba. Het werk van de stichting is gericht op het verbeteren van de situatie van vrouwen en het tegengaan van geweld tegen vrouwen. Door middel van informatie en speciale campagnes wordt gewerkt aan de bewustwording binnen de maatschappij. De stichting vangt ook vrouwen op die zijn mishandeld en nergens meer heen kunnen. De vrouwen krijgen specifieke begeleiding en coaching op maat. Zo krijgen zij weer vertrouwen in zichzelf als eerste stap naar terugkeer in de maatschappij. In 2005 won de Stichting een Appeltje van Oranje vanwege het maatschappelijk belangrijke werk dat wordt verricht.

Bestuursvoorzitter Magali Maduro, vertelt dat Dora Koolman, echtgenote van de toenmalige gouverneur Olindo Koolman, het voortouw nam voor de oprichting, om op te komen voor vrouwen die in de thuissituatie worden mishandeld. Maduro heeft een beetje een dubbel gevoel bij het jubileum, omdat het aantal vrouwen dat wordt geholpen, is gestegen van 100 naar 158 per jaar. Daarvan worden er gemiddeld dertig tijdelijk opgevangen in het opvanghuis. Zij hebben gemiddeld twee kinderen bij zich. In ernstige gevallen is dit de enige oplossing, maar wel een zware. Het contact met de vader valt weg en de kinderen krijgen ook hun grootouders van de ene op de andere dag niet meer te zien. Uit veiligheidsoverwegingen wordt het verblijfadres geheimgehouden en is bezoek niet toegestaan.

De stichting is er voor de opvang, niet voor de bemiddeling tussen de partners. Ook wordt vrouwen niet geadviseerd om een einde te maken aan hun relatie. Tegenwoordig probeert FHMD contact te leggen met de mishandelende partner om die de weg te wijzen naar instanties die kunnen helpen.