Friese regering wil met de Antillen proberen het Fries en Papiaments in de Grondwet te krijgen

Uit antwoorden op schriftelijke vragen blijkt dat het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân vindt dat het Fries thuishoort in de Grondwet. Dat kan de status van de taal en de uitwerking van het Fries in andere wetten zeer versterken. Om dit te realiseren, wil Fryslân optrekken met de regeringen van de andere landen van ons Koninkrijk. De FNP is blij met de antwoorden, maar heeft noch wel enkele aanvullende vragen.

De partij dringt aan op een stevige proactieve lobby, nu het College zich zo duidelijk heeft uitgesproken dat het nog steeds een fervent voorstander is van het opnemen van het Fries in de Grondwet. Daarbij hoeft de Friese regering niet te wachten tot het moment dat het opnemen van de dominante taal, het Nederlands, aan de orde is.

Sijbe Knol: ‘Wij vinden het een beetje bijzonder dat sommige partijen die twee jaar geleden zelf de procedure hebben stopgezet, nu in verkiezingstijd weer roepen dat ze het Fries willen opnemen in de Grondwet. Maar wij zijn wel van mening dat wij het ijzer moeten smeden als het heet is. En dat is in aanloop naar de komende verkiezingen en de kabinetsvorming.’

De FNP vindt het ook mooi dat het College contact wil opnemen met de regeringen van de andere landen van het Koninkrijk, met Curaçao, Aruba en St. Maarten, om zowel het Fries als het Engels en Papiaments in de Grondwet te verankeren. Dat zorgt voor een sterkere lobby naar Den Haag. Bovendien worden daarmee eerdere bezwaren opgelost die de Raad van State zag bij het vorige voorstel uit 2010 om het Fries in de Grondwet op te nemen.