Strenge criteria bij keuzes voor toekomst raffinaderij

Volgens minister-president Evelyn Wever-Croes brengt verdere exploitative van de raffinaderij grote voordelen met zich mee voor Aruba. Ze benadrukte tijdens haar presentatie voor de Staten van Aruba dat de commissie die de keuzes heeft gemaakt voor de bedrijven waarmee verder wordt onderhandeld, daarbij strange criteria heeft gehanteerd.

De premier stelde voorop dat een van de eisen is dat de raffinaderij zal bijdragen aan het verlagen van de tarieven voor water en elektriciteit en de beschikbaarheid van brnadstof. Verder moet het bedrijf in de toekomst een grote bijdrage leveren aan de economie en werkgelegenheid van Aruba. Daarbij vormen milieu, gezondheid en veiligheid harde randvoorwaarden. Ook moet het bedrijf dat uiteindelijk de raffinaderij overneemt passen in het buitenlands beleid van het Koninkrijk der Nederlanden.

De overname is nog lang niet rond. Daarmee staat dus ook niet vast dat de raffinaderij in de toekomst weer open gaat. Mocht het tot ontmanteling komen, dan worden op het grote terrein alleen activiteiten toegestaan die bijdragen aan de diversificatie van de economie. De installaties platgooien voor hotelbouw is dus geen optie.

Wanneer meer duidelijkheid komt over de plannen kon de premier niet zeggen.