Reisadvies wellicht weer naar oranje

Het reisadvies voor Aruba en Bonaire gaat naar oranje, zo zei premier Mark Rutte dinsdagavond in het Tweede Kamerdebat over de coronamaatregelen. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen nog zijn toegestaan. De aangescherpte reisadviezen gaan vanaf morgen gelden.

Op het moment staan de reisadviezen voor de landen nog op geel, wat betekent dat reizen mag. Wel wordt er gewaarschuwd voor veiligheidsrisico’s.

Het aangescherpte reisadvies komt echter niet vanwege de situatie rondom corona op deze eilanden, maar vanwege de “grote problemen” in Nederland, zegt Rutte.

“Als je de komende weken de onbeschaamdheid aangaat om op wintersport te gaan, of te gaan vliegen terwijl je daar niets te zoeken hebt, dan is dat asociaal”, zei Rutte verder tijdens het debat. “Er is niet voor niets een negatief reisadvies.”

Vooralsnog ziet hij niet veel in een vliegverbod. “Dat is mogelijk, maar dat is een ongelooflijk harde maatregel. Dat heeft ook gevolgen voor vrachtvervoer. Er is niet heel veel anders dan oproepen op ieders fatsoen”