Heropenen raffinaderij onlogisch

Dat twee op de energiemarkt onervaren bedrijven serieus van plan zijn de raffinaderij in San Nicolas te renoveren en nieuw leven in te blazen, is in strijd met de wereldwijde trend dat steeds meer, vooral kleine, raffinaderijen de deuren sluiten.

De olie-industrie staat al jaren onder druk, vanwege de opkomst van de duurzame energie. Tijdens de coronacrisis is de vraag naar olieproducten verder afgenomen. Veel landen en bedrijven vinden dit een uitstekend moment om duurzame initiatieven verder te ontwikkelen.

Uit een analyse van HIS Markit blijkt dat voor elf raffinaderijen in de Verenigde Staten serieuze plannen bestaan om de deuren te sluiten. Royal Dutch Shell Convent, de grootste speler op dit gebeid, sloot de raffinaderij in Louisiana, toen er geen belangstelling was voor overname. Volgens een publicatie van Reuters sluit Shell ook zes grote raffinaderijen, om dezelfde redenen. Dit beeld is overal over de wereld te zien bij de grote en kleinere olieproducerende bedrijven. Ook draaien veel raffinaderijen op een laag pitje en maken van de coronacrisis gebruik om groot onderhoud te plegen.