Negen nieuwe kustwachters voor de Kustwacht

Na hun tweejarige opleiding met succes te hebben afgerond, kregen negen aspiranten  afgelopen woensdag het politiediploma en het kustwachtcertificaat uit handen van de  Plaatsvervangend Directeur Kustwacht, Eugene Middelhof en de teamchef Cariben van de  Nederlandse Politie Academie, Rob Appelhof. De aspiranten ontvingen het diploma en het  certificaat tijdens een ceremonie op Marinebasis Parera. In verband met de coronamaatregelen  is deze ceremonie met een zeer klein gezelschap gehouden, bestaande uit een aantal  familieleden en een selecte groep collega’s van de Kustwacht. De nieuwe medewerkers zijn nu  volwaardige kustwachters en gaan op de kustwachtsteunpunten samen met hun collega’s op de  varende eenheden de kustwachttaken uitvoeren. 

De aspiranten zijn in maart 2018 aan de Opleiding Caribische Politie en Kustwacht (OCPK)  gestart. De OCPK is de voorganger van de nieuwe Basis Opleiding Kustwacht (BOK).  De aspiranten hebben samen met medeleerlingen van Korps Politie Caribisch Nederland  (KPCN) veel fysieke, mentale en theoretische uitdagingen doorstaan. Na het afronden van het  politieonderwijs bij het KPCN hebben de aspiranten een nautische module van twee maanden  gevolgd voor de Kustwacht. De nautische module leert ze onder andere navigeren,  zeemanschap en boten boarden. Gedurende de ceremonie gaf de teamchef Cariben van de  Nederlandse Politie Academie, Rob Appelhof in zijn speech aan dat hij trots is dat de Politie  Academie negen kustwachtaspiranten in de opleiding hebben meegemaakt. “We hebben jullie  ondanks de soms zware omstandigheden en twijfels zien groeien. Gefeliciteerd met jullie  diploma”. Na de speech van de teamchef richtte de Plaatsvervangend Directeur Kustwacht,  Eugene Middelhof het woord tot de nieuwe kustwachters: “voor de Kustwacht is vandaag een  bijzondere dag, negen nieuwe kustwachters die voor de Kustwacht gaan werken. Vier nieuwe  kustwachters komen op het steunpunt Aruba te zitten, drie op Curaçao en twee op Sint  Maarten. Jullie staan aan het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven! Maak het team op de  steunpunten sterker, maar leer ook vooral van de collega kustwachters. Gefeliciteerd en  succes”. 

Ruim twee jaar hebben de jonge aspiranten naar deze dag uitgekeken. Na hard te hebben  gewerkt en periodes lang van huis te zijn geweest, is het nu feest! De diploma’s zijn binnen en  het echte werk bij de Kustwacht kan beginnen. Vanaf januari 2021 gaan de nieuwe  kustwachters naar de kustwachtsteunpunten op Aruba, Curaçao en Sint Maarten waar ze  samen met de andere kustwachters op zee worden ingezet. Mashá pabien en succes met de  werkzaamheden.