Bars in hotel hebben andere regels

“Vanaf het begin van de coronacrisis gelden verschillende regels voor bars en restaurants in hotels. Voor hen geldt een wat soepeler regime”. Met deze uitleg reageert de CEO van Aruba Tourism Authority, Ronella Tjin Asjoe-Croes op de verontwaardiging van sommige horecaondernemers dat er met twee maten wordt gemeten als het gaat om de coronaregels.

In de horeca buiten hotels geldt een sluitingstijd van 23.00 uur, geen zitplaatsen aan de bar en strikte sociale afstand van anderhalve meter. Op foto’s die via sociale media worden verspreid blijkt dat in hotels mensen wel aan de bar zitten en de zaken na 23.00 uur nog open zijn.

Volgens Tjin Asjoe-Croes gelden in hotels flexibeler regels. “We moeten er rekening mee houden dat Aruba in economische zin afhankelijk is van het toerisme. Toeristen zijn op vakantie en moeten kunnen genieten”. Wat Tjin Asjoe-Croes niet noemt is dat toeristen bij binnenkomst op Aruba getest worden en de kans dat ze corona hebben dus niet groot is. Wel benadrukt ze dat hotel van grote internationale ketens ook te maken hebben met de internationale standards, die in een aantal gevallen strenger zijn dan de Arubaanse regels van de Health & Happiness Code.

De horecabedrijven in hotels worden wel gecontroleerd door de Task Force Bedrijven.