Veel bedrijven op omvallen

Een groot deel van de bedrijven op Aruba kan op dit moment niet overleven, zonder steunmaatregelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK).

Het coronavirus houdt flink huis op het eiland en dat voelt het bedrijfsleven. Van de ruim driehonderd bedrijven die meededen aan de enquête, zien de meesten het somber in. Ruim een derde van de bedrijven (37 procent), geeft aan dat bedrijfssluiting een reëel risico is, terwijl zeventien procent al dicht is. Ruim vijf procent denkt binnen een maand dicht te zijn. Van de respondenten denkt 13,2 procent binnen enkele maanden de deuren te moeten sluiten. Twintig procent van de bedrijven denkt het midden van 2021 niet te halen.

Een van de knelpunten is dat het momenteel niet mogelijk is om personeel te ontslaan. Veel werkgevers zien dat als een blokkade om hun bedrijf te kunnen redden. Ongeveer een derde ontvangt momenteel salarissubsidie. Een kwart van de bedrijven laat het personeel momenteel minder uren werken. Van de ondervraagde bedrijven hebben er negentien personeel moeten ontslaan. Zes procent is overgegaan op ploegendiensten.

Toch blijven ondernemers proberen hun bedrijf aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden. Een op de vier heeft nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd en intensiveert de marketing. Twintig procent van de bedrijven verkoopt online en veertien procent doet aan “teleworking“.

De helft van de bedrijven heeft lagere omzet vanwege corona. Een derde bespaart op de kosten en heeft de openingsuren aangepast. Twaalf procent van de ondernemers heeft problemen met de aanvoer en elf procent heeft een beroep moeten doen op kredieten. Tien procent van de bedrijven heeft tijdens de crisis juist te maken met grotere vraag.