Meenemen schelpen, zand of koraal is verboden

De Douane treft de laatste tijd in de bagage van vertrekkende passagiers geregeld natuurlijke producten aan als zand, schelpen en stukjes koraal. Het is echter verboden om zulke spullen te exporteren, dus ze worden afgepakt en de toerist krijgt een boete.

De autoriteiten hebben de indruk, gezien de toename van dit soort vondsten, dat er lokale personen actief zijn die dergelijke producten te koop aanbieden. Volgens het Cites-verdrag, dat instaat voor de bescherming van bedreigde soorten planten en dieren, het landsbesluit bescherming inheemse Flora & Fauna en de Zandverordening, mag dat niet, in het belang van de Arubaanse natuur.

Een nietsvermoedende toerist koopt wellicht koraal of schelpen, maar realiseert zich niet dat het illegaal is. De boete op de luchthaven is geen reclame voor Aruba als toeristische bestemming. Daarnaast is het vergaren van koraal en schelpen uit de natuur een gevaar voor de natuurlijke omgeving. De autoriteiten verzoeken personen die dit doen ermee te stoppen en anderen om het te melden als ze dergelijke praktijken zien.