Tabaksproducten alleen nog boven de 21

Minister Dangui Oduber van Toerisme, Volksgezondheid en Sport laat de Landsverordening tabaksproducten aanpassen. Hij wil op meer plaatsen het roken verbieden en de verkoop van tabaksproducten alleen toestaan aan personen van 21 jaar en ouder.

De bewindsman veegde het wetvoorstel dat er al lag, van de hand van Marlon Sneek (AVP), van tafel, omdat het volgens hem onvolledig was. 

Als de wet van kracht wordt, kunnen ouders die roken in het bijzijn van minderjarige kinderen, een boete krijgen. Het gratis uitdelen van rookwaren en de verkoop van losse sigaren wordt verboden. 

Met de wet wordt het voorkomen van meeroken beoogd en het ontmoedigen van roken op Aruba. De wet is in overeenstemming met het Framework Convention on Tobacco Control van de World Health Organization (WHO) en met het Arubaanse Plan Nacional di Accion riba Prevencion di Non-Communicable Diseases (NCDs).

Minister Oduber benadrukt dat huisartsen en verslavingsdeskundigen kunnen helpen bij het stoppen met roken. Ook bestaan er hulpprogramma’s in het alternatieve circuit.