Aruba volgt aanbevelingen CAft

De minister van Financiën, Xiomara Maduro doet haar uiterste best om de aanbevelingen van het College Aruba financieel toezicht (CAft) op te volgen. Volgens het CAft slaagt ze daar aardig in.

Het CAft heeft in zijn advies bij de ontwerp begrotingswijziging (BW) vier aanbevelingen gedaan. Het CAft constateert dat Aruba hier grotendeels aan heeft voldaan. Zo heeft Aruba de investeringen beter onderbouwd door middel van de “nota aanvullende toelichtingen investeringen 2020” en heeft Aruba de maandrapportages gebruikt om de ramingen van de baten en lasten te actualiseren. Het advies om het belastinghervormingsplan te betrekken bij de hervormingen in het kader van liquiditeitssteun, heeft in het landspakket Aruba een plek gekregen. In het kader van de uitvoeringsagenda van het landspakket Aruba worden de komende periode nog concrete afspraken gemaakt over de invulling hiervan. Aan de aanbeveling “het terugdraaien van de verhoging van de personeelslasten met 5,5 miljoen florin voor overwerkvergoedingen” heeft Aruba beperkt invulling gegeven door de personeelslasten met 2 miljoen florin bij te stellen. Het CAft is van mening dat deze maatregel eerder had kunnen worden ingevoerd en adviseert de overwerkvergoedingen per direct op individueel niveau te maximeren.

De investeringen op de kapitaaldienst zijn beter onderbouwd in de toelichting op de BW. Aruba heeft daarbij een onderscheid gemaakt tussen vervangingsinvesteringen en hervormingsinvesteringen. Het totaal aan investeringen dat Aruba in 2020 wil doen komt uit op 35 miljoen florin. In de vastgestelde BW is 40 miljoen florin begroot. Aangezien de resterende 5 miljoen florin niet is toegelicht in de vastgestelde BW, gaat het CAft ervan uit dat dit bedrag een onderbesteding zal zijn. Voor wat betreft de hervormingsinvesteringen (10 miljoen florin) adviseert het CAft deze af te stemmen met het nog in te stellen Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO) en te betrekken bij de begroting 2021. Dit bedrag zal zoals aangeven gecorrigeerd worden op het toegestane maximale financieringstekort.  Betrek het belastinghervormingsplan bij de hervormingen die op verzoek van de RMR uiterlijk op 15 juni a.s. ter beoordeling aan het CAft worden voorgelegd, was een andere aanbeveling. Aruba heeft aan deze aanbeveling voldaan. Het belastinghervormingsplan is meegenomen in het landspakket dat tussen Aruba en Nederland is overeengekomen. De in het landspakket opgenomen belastinghervormingen zijn gericht op een realisatie van een robuust belastingstelsel dat bijdraagt aan een eerlijke(re) verdeling van het inkomen, stimulering van de economie en uitvoerbaarheid en controleerbaarheid door de Belastingdienst. Ook wordt met het landspakket Aruba beoogd dat de belastingdienst meer adequaat wordt ingericht. In de komende periode worden over de invulling hiervan in de uitvoeringsagenda afspraken gemaakt tussen Aruba en Nederland.

De personeelslasten blijven een heikel punt. ,,Draai de verhoging van 5,5 miljoen florin van de personeelslasten als gevolg van overwerkvergoedingen terug in de vastgestelde BW met behulp van de adviezen uit het CAft-rapport “Analyse overwerkkosten Aruba”, adviseerde het CAft. In de vastgestelde BW wordt de verhoging van de personeelslasten voor overwerkvergoedingen met 2 miljoen florin teruggedraaid en niet de volledige correctie van 5,5 miljoen florin conform de aanbeveling van het CAft. Dit komt volgens Aruba doordat de invoering van het maximeren van de overwerkvergoeding bij uitvoerende diensten pas in de tweede helft van het jaar 2020 kon worden uitgevoerd. Het CAft is van mening dat deze maatregel eerder had kunnen worden ingevoerd en verwijst naar het adviesrapport van het CAft “Analyse overwerkvergoedingen” van oktober 2019. Het CAft adviseert de overwerkvergoedingen op individueel niveau te maximeren en de vertaling van deze en overige aanbevelingen ten aanzien van het beperken van de overwerkvergoedingen, financieel te vertalen in het ontwerp van de begroting 2021 en deze vervolgens uit te voeren. ,,Gebruik de maandgegevens over de maanden april, mei en juni om de gerealiseerde en de geraamde baten en lasten met elkaar te vergelijken en pas dit zo nodig aan door middel van een begrotingswijziging”, meende het CAft. Aruba heeft aan deze aanbeveling voldaan.