Plan voor veilige visserij

De regering wil professionele en amateurvissers beter beschermen op zee. De ministers Andin Bikker van Justitie en Chris Romero van Primaire Sector overwegen een radiobasis in bruikleen te geven aan Visserijcentrum Hadicurari.

Enkele malen per jaar raken vissers vermist op zee. Ondanks uitgebreide zoekacties, wordt van een deel van hen nooit meer iets vernomen. De ministers hebben overlegd met delegaties van Directie Scheepvaart, Kustwacht , Politie, Santa Rosa en DTZ over de veiligheid op zee. Er is besloten om een werkgroep op te richten, onder leiding van de Kustwacht, die een inventarisatie gaat maken van de beste opties om de veiligheid van vissers te organiseren. De bedoeling is dat de groep op korte termijn met aanbevelingen komt. 

Concreet is gesproken over de mogelijke verplichting om radio aan boord te hebben. De regering zou kunnen investeren in de benodigde apparatuur en die in bruikleen kunnen geven aan de visserijsector. Visserijcentrum Hadicurari zou dan als “basestation” dienst kunnen doen.

Hoewel er nu al richtlijnen zijn voor de scheepvaart, willen de bewindslieden veiligheidsmaterialen als een radio, zwemvest, flairs en dergelijke verplicht stellen. Ze hopen op korte termijn verdere stappen te kunnen nemen.