Roep om sociaal noodnummer

Statenlid Darlaine Erasmus (MEP) vindt dat er een speciaal telefoonnummer beschikbaar moet komen om sociale noodgevallen te melden. Ze denkt dat dit een bijdrage kan leveren aan de bestrijding van het aantal zware delicten dat door jongeren wordt gepleegd.

Aruba is in 2021 al verschillende keren opgeschrikt doordat er zware delicten werden gepleegd. In veel gevallen bleken daar jongeren bij betrokken. Volgens Erasmus heeft dat te maken met hun sociale omgeving. ,,We weten dat er op Aruba in veel families problemen zijn, onenigheid tussen jongeren en hun ouders, ruzie tussen partners. Deze conflicten dragen bij aan het vergroten van de sociale problemen”, aldus Erasmus. 

Haar voorstel is om een speciaal telefoonnummer open te stellen voor burgers die sociale problemen zien ontwikkelen. Die kunnen dan hulp krijgen van professionele hulpverleners. Ze is bekend met de programma’s die de regering aanbiedt, maar denkt dat die te weinig bekendheid hebben onder de groep die hulp nodig heeft. ,,De informatie bereikt niet de mensen met problemen. Via een telefoonnummer wordt hulp veel toegankelijker.” 

Ze heeft haar voorstel in een brief aan minister Glenbert Croes van Sociale Zaken en Arbeid gestuurd.