Aruba herstelde in december 43% van verblijf toeristen

,,December was tot dusver de beste maand voor toerisme sinds de heropening van de grenzen in juli 2020.” Dat zegt Minister van Toerisme Dangui Oduber, die blij is met het geleidelijke herstel van het toerisme, ook al werden de verwachtingen niet waargemaakt.

,,2020 was een erg moeilijk jaar voor het toerisme en de economie van Aruba. Ondanks de vele obstakels en uitdagingen in het toerisme, heeft Aruba ervoor gezorgd dat alle nodige maatregelen werden genomen om weer open te kunnen staan ​​voor toerisme. De hoop was duidelijk op een optimistischer scenario, maar dit is niet het geval. De situatie in de Verenigde Staten en het grootste deel van Europa is alarmerend en dit heeft zijn weerslag op ons toerisme. Ze zijn er echter van overtuigd dat 2021 een beter jaar zal worden voor het toerisme op Aruba, gezien het feit dat het vaccin al beschikbaar is en wordt verspreid onder het publiek. De komst van het vaccin op Aruba is het begin van het herstel van onze economie en toerisme.”

Aruba wordt volgens de bewindsman beschouwd als een trendsetter in de manier waarop ze COVID-19 beheren en de manier waarop we de grenzen heropenen in juli 2020.

Tevens heeft Aruba:

  • een verplichte PCR-test sinds juli. Nu, zeven maanden later doen veel andere landen hetzelfde.
  • een verplichte reisverzekering geïntroduceerd die de gewenste resultaten hebben geleverd.
  • een “Aruba Health app” voor reizigers geïntroduceerd waarop zij hun PCR-testresultaten binnen 6 uur ontvangen.

We zijn nu ook het eerste land dat zich aansluit bij het Common Pass Network.

Dit is de grootste samenwerking met de grote luchtvaartmaatschappijen en met het World Economic Forum voor het gebruik van het digitale PCR-test- en vaccinatie verificatiesysteem. De minister van Toerisme heeft samen met de ATA, AAA en AHATA hard gewerkt aan het herstel van ons toerisme. In december, midden in een pandemie, kondigde JetBlue een rechtstreekse vlucht aan van en naar de luchthaven La Guardia in New York. Dit toont de inzet en het vertrouwen van Jet Blue in Aruba en is een zeer belangrijke stap in de goede richting. We hebben ook een rechtstreekse vlucht gezien vanuit Londen van TUI, die helaas is uitgesteld vanwege de landelijke lockdown in Engeland. Sinds de heropening van onze grenzen in juli 2020 zien we een geleidelijke groei van het toerisme. In september liep het toerisme iets terug, maar de andere maanden kenden een gestage groei. De Aruba Tourism Authority (ATA) had twee herstelscenario’s opgesteld: een optimistisch scenario en een conservatiever scenario. Tegen het einde van 2020 lieten de resultaten een conservatiever resultaat zien. Het is duidelijk dat de woedende pandemie en situaties in andere landen ons toerisme beïnvloeden. Het herstel wordt weergegeven in de volgende grafiek:

MonthAmount of stay overs
July 202012,921
Aug 202017,420
Sep 202014,697
Oct 202021,882
Nov 202029,714
Dec 202042,936